Oppvekst, risiko og mangfold 981-E1
Læringsutbytte
Læringsutbytte knyttet til kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse i dette emnet er at studentene:
- Har teoretisk og empirisk kunnskap om oppvekst og risiko i et flerkulturelt samfunn
- Har teoretisk og empirisk kunnskap om barndom, ungdom og ungdomskultur
- Har teoretisk og empirisk kunneskap om barnehage og skole som sosialiseringarenaer
- Har teoretisk og metodisk kunnskap om forebyggende arbeid overfor barn og unge
- Kan redegjøre for, nyansere og diskutere begrepene kulturelt mangfold, forebygging, risiko og beskyttelse, sosialisering, stigmatisering, marginalisering og problematferd
- Kan anvende relevant kunnskap i selvstendig drøfting av problemstillinger knyttet til barn og unges oppvekst
- Har ferdigheter i fagskriving og kan anvende denne kunnskapen i skriftlige arbeider
- Har tekstbevissthet og kan anvende denne både på egne arbeider og i tilbakemelding på medstudenters arbeid
- Kan anvende fagstoff i muntlig formidling og fagdebatt
Innhold
Oppvekst i et flerkulturelt samfunn byr på mange muligheter for barn og unge. Samtidig innebærer moderne oppvekst også en rekke utfordringer som kan utgjøre en risiko og skape sårbarhet. I dette emnet legges det vekt på teoretisk og empirisk kunnskap om risiko og beskyttelse knyttet til ulike oppvekstarenaer og oppvekstvilkår. Sentralt er også det å utvikle en nyansert forståelse av muligheter og utfordringer som det kulturelle mangfoldet byr på. Emnet belyser sosialiseringsprosesser og risikofaktorer knyttet til stigmatisering, marginalisering, sosial eksklusjon og avvik. Det legges vekt på ulike former for forebygging og på hva som kan fremme inkludering. Videre rettes søkelyset mot problematferd, hvordan slik atferd kan oppstå og forebygges og hvordan subkulturer kan dannes. I tillegg til slik fagkunnskap legges det vekt på skrivekompetanse og evne til å anvende fagkunnskap i egne skriftlige arbeider. Det inngår også i emnet å presentere fagstoff muntlig og gi medstudenter tilbakemelding på deres muntlige presentasjoner. Dette er et ledd i å utvikle kompetanse knyttet til faglig argumentasjon og kritisk tenkning.
Emnet inneholder følgende teamer:
- Kulturelt mangfold
- Moderne oppvekst
- Barnehagen og skolen som sosialiseringsarenaer
- Tverrfaglig profesjonsrettet arbeid med barn og unge
Arbeids- og læringsformer
Arbeids- og læringsformer:
Det er i dette emnet lagt opp til ulike læringsformer for å øke studentenes læringsutbytte og for å skape et aktivt fagmiljø. Emnet består av både forelesninger, diskusjoner, seminarer, kollokviearbeid, tilbakemelding på oppgaver, studentpresentasjoner og individuelt arbeid. Det er lagt opp til en arbeidsmengde i dette emnet som samsvarer med at dette er et fulltidsstudium.
Alle seminarene i emnet er obligatoriske. Det er også innlevering av arbeidsoppgavene som er skissert i emneplanen. Studentene må oppfylle kravet om deltakelse på minst 75 % av de obligatoriske seminarene, og alle arbeidsoppgavene må godkjennes for at studentene skal kunne gå opp til eksamen i emnet. Seminarene og arbeidsoppgavene er obligatoriske for at studentene skal utvikle den kompetansen som er nødvendig som fundament for videre masteremner.
Vurderingsformer
Emnekode: 981-E1: Oppvekst, risiko og mangfold
Vurderingsformen i dette emnet er en individuell besvarelse av en ukes varighet.
Oppgaven skal ha et omfang på 4000-4500 ord.
Oppgaven vurderes med gradert karakter (A-F).
Vurderingen gis egen emnekarakter på vitnemålet.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Hilde Larsen Damsgaard <hilde.damsgaardSPAMFILTER@hit.no>,Ramona Lorentsen <ramona.lorentsenSPAMFILTER@hit.no> - 21.01.2015