Botanikk og zoologi (nett- og samlingsbasert) 4015N
Læringsutbytte
Etter fullført emne skal studentene ha følgende læringsutbytte i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
* grunnleggende kunnskap om karplanter, moser, virvelløse dyr og virveldyr.
* innføring i artenes evolusjon og utvikling, livssykluser og økologi.
* kjennskap til biosystematikk og taksonomi, den norske rødlista og svartelista, og Artsdatabanken.
* kjennskap til viktige plante- og dyregrupper, inklusive både indikator-, rødlistede og svartelistede arter, samt ha generell kompetanse om hvordan man går fram for å artsbestemme disse.
Innhold
Sentrale tema:
* Karplanter, moser, virvelløse dyr og virveldyr: systematikk, morfologiske begreper, struktur og reproduksjon.
* Evolusjon, utvikling og økologi.
* Rødlistede og svartelistede arter, indikatorarter og Artsdatabanken (bl.a. Artsobservasjoner og Artskart).
Arbeids- og læringsformer
Undervisningen vil bli gitt i form av forelesninger (videoopptak) og et obligatorisk feltkurs. Gjennom forelesninger og feltkurs blir 400 plantearter og 400 dyrearter gjennomgått. Det obligatoriske feltkurset vil gå over fem dager (alle dagene må være godkjent) i begynnelsen/midten av juni. For botanikkdelen er det påkrevet at studentene lager et herbarium. Det vil også bli gjennomført en bever- og fugletur, men deltagelse vil her være frivillig. Det vil bli gjennomført en individuell botanisk og zoologisk artsprøve der kunnskap om pensumartene blir prøvd, og der studentene får ha med seg godkjente hjelpemiddel.
Deltaking på feltkurset i juni vil koste hver student ca. NOK 1100,-. Inkludert i denne prisen er full kost og losji for fem dager. Mer informasjon vil bli gitt ved semesterstart. I tillegg vil det være en obligatorisk kostnad på ca. NOK 130,- som skal dekke innkjøp av et preparantsett til hver student.
Gruppearbeid, veiledning og seminar vil foregå via webkonferanseverktøy (som OmniJoin). Det er viktig at studentene har PC med nettilgang, webkamera og øretelefon med mikrofon. Les mer informasjon om IKT-krav her.
Vurderingsformer
Det blir gitt karakterer A – F på to delprøver: én skriftlig sluttprøve (3 timer) som teller 40% og én individuell artsprøve som teller 60% av endelig eksamenskarakter. For den individuelle artsprøven vil det igjen være to delprøver, én botanisk og én zoologisk, og begge må være bestått for å få karakter. For å få en sluttkarakter i emnet må både den skriftlige sluttprøven og artsprøven være bestått, samt at studenten har fått godkjent feltkurset.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Øyvind Steifetten <oyvind.steifettenSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Anette Norheim Fredly - 28.01.2015