Kunsthistorie og formkultur 890FKHI
Læringsutbytte
Kunnskaper
Kandidaten
- har bred kunskap om hovedlinjene i europeisk kunst, arkitektur, håndverk og design fra antikken til vår tid.
- har kunnskap om film og videokunst
- har kunnskap om de sosialhistoriske drivkreftene som danner bakgrunnen for kunstens ulike uttrykksformer
Ferdigheter
Kandidaten
- evner å bruke relevant fagterminologi og analysemetoder til beskrivelse, tolkning og drøfting av kunst og formkultur fra ulike stilperioder, samt knytte dette an til egne erfaringer og selvstendige refleksjoner.
Generell kompetanse
Kandidaten
- reflekterer over sammenhengen mellom kunst og samfunn, kunst og teknologi, kort sagt den sammensatte kontekst kunsten befinner seg i
- kan bruke sin kunst og formkulturelle kompetanse til å styrke egen skapende virksomhet
Innhold
I dette emne vektlegges Kunst og formkultur med et historisk overblikk. Emnet omfatter hovedlinjene i europeisk kunst, arkitektur, håndverk og design, fra antikken til samtidskunsten. Det blir lagt vekt på ulike stilperioder og forståelse for de sosialhistoriske drivkreftene som danner bakgrunnen for kunstens ulike uttrykksformer. Framveksten av teknologi og de visuelle massemediers innflytelse på kunsten blir vektlagt. For studentene er det viktig at de reflekterer over sammenhengen mellom kunst og samfunn, kunst og teknologi, kort sagt den sammensatte kontekst kunsten befinner seg i. Det er viktig at studentene utvikler evner til å bruke relevant fagterminologi og analysemetoder til beskrivelse, tolkning og drøfting av kunst og formkultur fra ulike stilperioder, samt knytte dette an til egne erfaringer og selvstendige refleksjoner.
Arbeids- og læringsformer
Emnet har et omfang på ca 270 arbeidstimer, og av dem ca 80 timer til samlinger, forelesninger og veiledningstimer.
Den faglige virksomheten kan ha ulike former. I løpet av studiearbeidet med dette emnet skal studentene få allsidige erfaringer med faglige lærings- og formidlingsformer som:
- forelesning ca 70 timer
- klasse og kollokviearbeid
- Litteraturstudium
- seminarer
- veiledning
- visuelle presentasjonsformer og formidling ca. 10 timer
- ekskursjoner ca 20 timer
Alle oppgaver og arbeidskrav må utføres, leveres inn og vurderes som bestått til avtalt tid slik det angis i semesterplanen, for at emnet skal kunne godkjennes. Kunst og formkultur - historisk overblikk avsluttes etter to semester med en skriftlig prøve som leveres på Fronter.
Obligatorisk frammøte
Deler av dette emnet har krav til obligatorisk frammøte. Dette angis i semesterplanen. Ved krav om obligatorisk deltakelse i deler av emnet vil retningslinjer for obligatorisk frammøte i studier ved EFL gjelde. Dette skal sees i sammenheng med de rettigheter og plikter studenten har i følge eksamensreglementet ved HiT, og Lov om universiteter og høgskole § 40 og § 46.3.
Det skal velges et emneutvalg med representanter fra de ulike studiene som deltar i emnet. Emneutvalget skal ha minst ett møte pr. semester. Faglærer har ansvar for at det oppnevnes en representant for de ulike studiene, og kaller inn til det første møtet. Utvalget fungerer som et bindeledd mellom studentene og lærerteam i forbindelse med blant annet planlegging og gjennomføringen av undervisningen. Det skal skrives referat fra møtene. Disse skal leveres studiekoordinator og instituttleder
Vurderingsformer
Eksamen er en individuell oppgave som består av to deler som teller 40/60 %.
1. Multiple choice. 30 spørsmål. 45 min. Teller 40 % av karakteren i emnet
2. Fagoppgave der kandidaten velger en av tre oppgaver. 6 timer. Teller 60 % av karakteren i emnet
Oppgavene besvares via Fronter som vurderes med gradert karakter.
Det gis en gradert karakter på vitnemålet, gradert fra A til F hvor A er best og E er laveste ståkarakter. Alle delene i eksamen må vurderes til minimum E for at sluttkarakter skal kunne fastsettes. Det vises for øvrig til forskrift om eksamen ved Høgskolen i Telemark.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Jostein Sandven <Jostein.SandvenSPAMFILTER@hit.no> - 01.01.2015