Vurdering for læring 15VURD1
Læringsutbytte
Studenten skal etter fullført emne kunne:
Kunnskaper
• gjøre rede for vurdering utfra læreplanen, opplæringsloven og relevante forskrifter
• skille mellom og utdype sentrale begrep innenfor vurderingsfeltet
• gjøre rede for begrepet kompetanse
• begrunne valg i vurderingsarbeidet utfra teori og forskning, og se disse i både et nasjonalt og globalt perspektiv
Ferdigheter
• operasjonalisere og konkretisere kompetansemålene i det enkelte fag
• variere vurderingspraksis for å fremme tilpasset opplæring
• beherske didaktisk relasjonstenking
• formidle tilbakemeldinger på elevarbeid som fører til læring hos eleven
Generell kompetanse:
• planlegge og gjennomføre vurderingsarbeid som vil fremme elevenes motivasjon og mestring i faget
• påvirke elevenes utvikling av grunnleggende ferdigheter i vurderingsarbeidet
Innhold
Studiet om vurdering har som mål å knytte teori, forskning og praksis tett sammen. Hvordan vurderingsarbeidet kan gjøres i praksis i videregående opplæring, har hovedfokus og blir satt inn i et forskning og teoretisk perspektiv. Kjennskap til og erfaring med vurdering inn mot temaer som motivasjon, tilpasset opplæring, grunnleggende ferdigheter, klasseledelse og didaktisk relasjonstenking er sentralt. Studiet har som teoretiske grunnlag: Motivasjonsteori, læringsteori og vurderingsteori (evalueringsteori).
Gjennom systematisk bruk av vurdering for læring kan det legges til rett for tilpasset opplæring gjennom bl.a. tilbakemeldinger og fokus på eleven som aktør i sin læringsprosess. Her vil arbeidet mot det enkelte fag bli viktig. Tilbakemeldinger og utvikling av elevenes egne strategier vil være sentralt i vurderingsarbeidet for å utvikle dette.
Studentene vil få kjennskap til og erfaring med vurdering i forhold til læreplanforståelse. Som del av dette arbeidet vil det bli viktig å utarbeide kjennetegn, dvs. operasjonalisere og konkretisere kompetansemålene i det enkelte fag for å fremme elevenes læring og deltakelse i læringsarbeidet. Kompetansebegrepet, tilbakemeldinger og framovermeldinger, vurdering av og for læring vil være begreper som vektlegges. Karaktersetting/ standpunktvurdering både som vurdering for og av læring, vil bli vektlagt i arbeidet. Videre vil det være viktig å se dette i forhold til både teori, forskning og lovverk.
Gjennom studiet vil man ha fokus på arbeid med hele gruppen/klassen for å utvikle elevenes kompetanse i fag og bevissthet rundt egen læring (den metakognitive elev).
Arbeids- og læringsformer
Gjennom forelesninger, eksempler, case og oppgaver vil det synliggjøres hvordan vurdering påvirker elevenes motivasjon i læringsarbeidet. Det vil bli satt fokus på studieretningene som er representert, og deltakernes erfaringer vektlegges både i forelesningsdelen og i arbeid med grupper.
Det legges vekt på studentaktivitet både på og mellom samlingene. Studiet er erfaringsbasert, og krever at deltakerne må kunne prøve ut på elever i mellomperiodene både for erfaringsutveksling og oppgaveløsning.
Det vil være nettverksmøter mellom samlingene. Fra disse føres det et kort referat som legges på Fronter.
Vurderingsformer
80% tilstede på samlingene
En individuell rapport som tar utgangspunkt i egen praksis. Her skal studentene vise egen utvikling, reflektere rundt denne og speile dette opp mot teori og forskning. Gradert karakter.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Åshild Viken Wåle <ashild.v.waleSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Jorunn Halvorsen - 13.03.2015