Vurdering som læring 15VURD2
Læringsutbytte
Studenten skal etter fullført emne kunne:
Kunnskaper
• identifisere ut fra teori og forskning viktige faktorer for læring sett i et vurderingsperspektiv
• gjøre rede for hvordan man kan bruke kartlegging og nasjonale prøver for å fremme den enkelte elevs læring
• identifisere elementer som fremmer kommunikasjon i en læresamtale
• gjøre rede for veiledningsteori og sette det inn i et vurderingsperspektiv
Ferdigheter
• observere med henblikk på å ha et metaperspektiv på egen rolle og utvikling
• beherske en dialogisk samtale med elever som fremmer elevenes læring
• anvende resultater fra kartlegginger i utvikling av elevenes læringsarbeid
• kombinere elevvurdering med virksomhetsvurdering som egen kontinuerlig kilde til utvikling både av undervisning og læringsarbeid
Generell kompetanse:
• utvikle elevenes selvregulerende evner gjennom vurderingsarbeidet
• lede utviklingen av elevenes grunnleggende ferdigheter i fag
• utvikle undervisning som for å fremme elevenes selvregulerende evne i vurderingsarbeidet både på klasse- og skolenivå.
Innhold
Studiet om vurdering har som mål å knytte teori, forskning og praksis tett sammen. Hvordan vurderingsarbeidet kan gjøres i praksis i videregående opplæring, har hovedfokus og blir satt inn i et forskning og teoretisk perspektiv. I dette emnet vil hovedfokuset være på kjennskap til og erfaring med elevmedvirkning i gruppe, klasse og skolen.
Studentene vil få innføring i grunnleggende veiledningsteori der fokus vil være på utprøving av forskjellige veiledningsmetoder. Dette er viktig for å bevisstgjøre studenten på sin rolle i samhandlingen med elevene. Arbeid med hvordan den enkelte lærer kan fremme elevenes læring i sine fag og være med på å utvikle elevenes bevissthet om egen læring, vil på den måten bli belyst når veiledningsmetodikk brukes inn i vurderingsarbeidet. Veiledningsteori vil først og fremst bli satt i et kognitivt og systemisk perspektiv.
I tillegg vil kjennskap til selvregulerende læring og forståelse for ulikefaser i læringsarbeidet løftes fram for å sette fokus på vurderingsarbeidet som del av hele læringsprosessen. Med dette menes; hvordan kan elevene forberede seg for læring, hva bør elevene gjøre i løpet av læringsarbeidet og hvordan skal de til slutt bruke eget arbeid i refleksjon for nye og andre læringssituasjoner. Metakognisjon og egenvurdering blir viktige begreper, hvordan elevene kan utvikle dette i sitt læringsarbeidet gjennom modellering, veiledning og gode tilbakemeldinger.
Det vil legges vekt på at studentene skal være bevisste aktører med vurderingsarbeidet i sin organisasjon. Elevsamtalen som den gode læresamtalen med fokus på tilbakemeldinger gjennom dialogen er sentralt her. Observasjon som metode vil bli brukt fr å utvikle egen forståelse over sin holdning og rolle ovenfor elevenes utvikling gjennom vurderingsarbeidet. Hvordan læreren kan være aktør i dette arbeidet både på klasse- og skolenivå, vil bli sett på i et sosiokulturelt perspektiv.
Det er viktig at studentene får kjennskap til og erfaring med vurdering sett i et styringsperspektiv. Hva viser internasjonale føringer og tester, hva sier de og hvordan kan vi se dette inn i et lokalt vurderingsperspektiv? I skolens hverdag; hvordan bruke resultatene fra nasjonale prøver, kartlegginger og undersøkelser for å hindre frafall og øke elevenes læringsutbytte? Det å kunne anvende resultatene i et klasseperspektiv og i et elevperspektiv for å sikre elevens læringsutbytte er sentralt. I tillegg må lokale prøver og andre kartleggingsprøver trekkes inn. I neste omgang må dette sees opp mot temaene fra modul 1 – elevenes utvikling av de grunnleggende ferdigheter, hvordan gjennomføre tilpasset opplæring og elevenes mestringsfølelse som utgangspunkt for læring.
Arbeids- og læringsformer
Studiet vil ha en variasjon mellom forelesninger og seminarvirksomhet. Det legges vekt på at teori og forskning skal være praksisrelatert og erfaringsbasert. Studentene vil ta utgangspunkt i læreplanen for sine fag, egen praksis fra klasserommet, kartlegginger som deres elever gjennomfører for så å operasjonalisere teori og forskning for å utvikle egen praksis. Utprøving og utvikling av egen rolle som leder av vurderingsarbeidet.
Nettverksgruppene vil være viktige arenaer for videreutvikling av temaer på samlingene, og visse temaer vil bli gitt for disse møtearenaene. Fra disse nettverksmøtene føres det et kort referat som legges på Fronter.
Vurderingsformer
80% tilstede på samlingene
Muntlig individuell prøve. Kandidaten skal ut fra en oppgave som er gitt dagen før holde en 10 minutters innledning. Deretter følger en samtale med sensorene over samme tema og eventuelt andre temaer fra emnet. Gradert karakter.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Åshild Viken Wåle <ashild.v.waleSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Jorunn Halvorsen - 13.03.2015