Spesialpedagogikk med vekt på tilpasset opplæring og inkludering SPES 101
Læringsutbytte
Kunnskaper:
Studentene skal:
- Ha kunnskap om ulike læring- og sosialiseringsteorier
- Ha kunnskap om selvoppfatning- og motivasjonsteori
- Ha kunnskap om resiliensbegrepet og ulike risiko- og beskyttelsesfaktorer med hensyn til barn og unge med ulike funksjonsnedsettelser
- Kjenne til sentrale plandokumenter for barnehage og skole, samarbeidspartnere, samt lovverk knyttet til tilpasset opplæring, spesialundervisning og spesialpedagogisk hjelp.
- Ha kunnskap om tilrettelegging av læringsmiljø og differensiering av undervisning.
- Ha kunnskap om den spesialpedagogiske tiltakskjeden og individuelle opplæringsplaner.
- Ha kunnskap om spesialpedagogikkens historie og fremveksten av inkluderingsbegrepet med fokus på mangfold, deltakelse og læring.
- Kjenne til forsknings- og utviklingsarbeid knyttet til inkludering og tilpasset opplæring
Ferdigheter
Studentene skal:
- Kunne anvende aktuelle teoretiske rammeverk, samt lovverk, til planlegging av individuelt tilpasset-, og læringsproduktive aktiviteter i barnehage og skole.
- Kunne planlegge, samarbeide og tilrettelegge for å skape et læringsmiljø som er inkluderende og som anerkjenner mangfold på ulike nivåer.
Generell kompetanse
Studentene skal:
- Kunne bruke fagspesifikke begreper og analysere eventuelle risikofaktorer og ekskluderende praksiser i ulike sammenhenger i barnehage og skole.
- Kunne, på en selvstendig måte, formulere ulike strategier for etablering av inkluderende læringsmiljø, samt kunne kritisk evaluere i hvilken grad man har lykkes i inkluderingsarbeidet.
- Kunne selvstendig drøfte og bedømme ulike læringsaktiviteter med bakgrunn i læringsteori og prinsippene om tilpasset opplæring
- Kunne kritisk reflektere over etiske problemstillinger knyttet til pedagogisk- og spesialpedagogisk virksomhet i barnehage og skole.
Innhold
Innhold
Innholdet i modulen er konsentrert om følgende tematikker:
- Innføring i teorier om læring og utvikling
- Innføring i teorier om motivasjon og selvoppfatning
- Spesialpedagogikkens historie med fokus på utviklingen fra segregering til inkludering
- Begrepene spesialundervisning og tilpasset opplæring (Lovverk, politikk, aktører)
- Didaktikkbegrepet og ulike former for differensiering
- Resiliensbegrepet. Risiko- og beskyttelsesfaktorer
- Læringsledelse i barnehage og skole
Arbeids- og læringsformer
Arbeids- og læringsformer
Undervisningen vil delvis foregå gjennom forelesninger, seminarer og gjennom både individuell- og gruppeveiledning. Arbeidsformene skal generelt preges av drøfting og refleksjon. Det forutsettes at studenten yter en selvstendig studieinnsats i form av selvstudium, deltakelse i gruppearbeid og i arbeid med oppgavene som blir gitt. Studiet er basert på at læring oppstår i fellesskap og gjennom studentenes egen aktivitet.
Fronter blir brukt som kommunikasjonsverktøy i læringsprosessen. Mye av kommunikasjonen mellom studenter og lærere vil foregå her.
Vurderingsformer
Vurderingsformer
Studenten vurderes på grunnlag av en skriftlig oppgave i gruppe, og en skriftlig oppgave individuelt. Disse vurderes med bestått/ikke bestått. Begge oppgavene må være bestått for å kunne få gå opp til skriftlig eksamen. Det vil bli gitt veiledning på begge oppgavene.
Studenten vurderes på grunnlag av en 6 timers skriftlig eksamen som vurderes med karakter A-F.
All seminarvirksomhet og veiledning er obligatorisk. Obligatorisk undervisning på høgskolen markeres på semesterplanen. Høgskolens regler om maksimalt 20% fravær gjelder her.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Oddvar Hjulstad <oddvar.hjulstadSPAMFILTER@hit.no> - 16.01.2015