Lese- og skriveopplæring i et multimodalt og digitalt perspektiv LSOPPL 400

Læringsutbytte

Kunnskap

Kandidaten skal:

- ha inngående kunnskap om teori om multimodalitet og læring i lese- og skriveopplæring.

- ha innsikt i digitale og tekstbaserte læringskonteksters betydning for læring

- formulere faglige problemstillinger i emnet og selv ta i bruk multimodal forskningsmetode i et mindre arbeid

Ferdigheter

Kandidaten skal kunne:

- analysere og vurdere digitale læringsressurser og faglige nettsteder for barn ut ifra teori om multimodalitet og lese- og skriveopplæring.

- legge til rette for barns multimodale tekstskaping og bruk av ulike semiotiske ressurser i en norskfaglig kontekst

- legge til rette for et faglig fundert multimodalt tekstarbeid på interaktiv tavle

Generell kompetanse

Kandidaten skal:

- kunne formidle egne refleksjoner og resultater i emnet multimodale læreprosesser og relatere dette til aktuell teori.

- reflektere over og innta standpunkter som gjelder multimodalt tekstarbeid og dannelsestenkning innenfor norskfaget.

Innhold

Barn i dag befinner seg i et komplekst tekstlandskap av tradisjonelle, lineære tekster og multimodale og interaktive skjermtekster. Barn må kunne tolke og selv skape varierte tekster og budskap i trykte og digitale medier i ulike kontekster. Skolen og særlig norskfaget har et mandat til å gi barn redskaper og språk til å kunne navigere i et slikt tekstunivers hvor både tekst, lyd og bilde skaper mening. Å beherske sammensatt tekst er del av vår tids dannelsestenkning.

Dette masteremnet vil fokusere på lese- og skriveopplæringsteori sammen med teori om multimodalitet, sosialsemiotikk og læring.

Den første lese- og skriveopplæringen har alltid vært multimodal og tatt i bruk særlig bilder som støtte for skriftspråktilegnelse. Masteremnet vil ta for seg hvordan nye medier og nye læremidler kan åpne muligheter for å skape et større og mer bevisst multimodalt fokus og metaspråk i den første og den andre lese- og skriveopplæringen.

Analyse og vurdering av digitale læringsressurser og faglige nettsteder samt den didaktiske bruken av disse vil være et fokusområde. Interaktiv tavle som arena for multimodalt tekstarbeid vil være et annet emne.

Barnelitteratur spiller en vesentlig rolle i leseopplæringen. Masteremnet vil også fokusere på arbeid med barnelitterære tekster i nye medier og modaliteter som lyd, stemme, levende bilder og animasjoner.

Videre vil dette masteremnet innebære innblikk i multimodal forskningsmetode og klasseromstudier. Emnet vil vise til flere empiriske studier om blant annet elevers multimodale tekstskaping. Studenten skal gjennomføre en mindre studie i det multimodale klasserommet.

Arbeids- og læringsformer

Studenten vil møte varierte arbeidsformer som forelesninger, seminardiskusjoner studentfremlegg, praksisoppgaver og individuell eller gruppevis lærerveiledning. Det er krav om studenten deltar aktivt i seminardiskusjoner og som opponent på andres fremlegg.

Studenten skal også skrive en fordypningsoppgave med en selvvalgt problemstilling som knytter seg til kursinnhold.

Vurderingsformer

Underveisvurdering vil bestå i to arbeidskrav som vil bli spesifisert i semesterplanen. Sluttvurdering består av fordypningsoppgave med gradert karakter (60 %) og en 6 timers skriftlig eksamen (40 %).

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter , sist oppdatert av Jorunn Halvorsen - 20.01.2015