Fantastisk litteratur for barn i et didaktisk perspektiv FLITT 400
Læringsutbytte
Kunnskap
Kandidaten skal:
- ha inngående kunnskap om kjente teorier og teoriutviklingen i fantastisk litteratur.
- Ha et visst litteraturhistorisk overblikk over klassiske og nyere verk i nordisk og engelskspråklig barnelitterær tradisjon som inneholder trekk fra fantastisk litteratur.
- ha innsikt i litterær fortelleteori med særlig vekt på leserens rolle i fantastisk litteratur.
- kunne formulere egne faglige problemstillinger om fantastisk litteratur i undervisning
Ferdigheter
Kandidaten skal kunne:
- anvende teori om fantastisk litteratur, karnevalisme og det groteske i analyse av barnelitterære verk.
- nærlese og analysere en rekke barnelitterære verk med blikk for det fantastiske og ved bruk av teori om litterær analyse.
- delta i barnelitterære sjangerdiskusjoner
- legge til rette for undervisningsopplegg om fantastisk litteratur for elever på 1.-7.trinn som er fundert i teori om litteraturdidaktikk og fantastiske sjangrer.
Generell kompetanse
Kandidaten skal:
- ha forståelse for og kunne reflektere over fantastisk litteratur som sjanger og sett i et historisk og samfunnskritisk perspektiv.
- kunne formidle kunnskapen om emnet fantastisk litteratur til ulike målgrupper, heriblant kolleger/ medstudenter.
Innhold
Dette masteremnet vil drøfte hvorfor og hvordan den fantastiske litteraturen, med sine innslag av overnaturlige og magiske universer, fascinerer og fenger hos de unge leserne. Fantastisk litteratur for barn tar ofte opp temaer som identitet, tabu og moral og tekstene rører ofte ved sider ved tilværelsen som er vanskelige å sette ord på i mer direkte vendinger. Det er ikke uten grunn at denne litteraturen har blitt kalt literature of subversion. Den fantastiske litteraturen diskuterer litterære grunnlagsproblemer som virkelighetsoppfattelse, meningsskaping og erkjennelse.
Emnet vil inneholde en litteraturteoretisk innføring i sjangeren fantastisk litteratur fra fantastikkens far Tzvetan Todorov til nyere fantastikkforskning med vekt på det barnelitterære perspektivet.
Dette masteremnet vil videre legge vekt på litterær analyse og nærlesning av utvalgte barnelitterære verk fra den nordiske og den engelskspråklige tradisjonen: Både klassikere som Alice i eventyrland, Narniabøkene og verk av Astrid Lindgren samt et tilfang av nyere fantastisk litteratur som Rowlings Harry Potter, Kaaberbøls Vildheksbøker og Rydlands bøker om Dragegutten. Leseraspektet samt en litteraturdidaktisk vinkling på de litterære lesningene vil fungere som en rød tråd gjennom hele emnet.
I slekt med det fantastiske er Bakhtins begrep om det karnevalistiske og herunder grotesken som litterær figur. Førstnevnte gir seg utslag ved at den realistiske verden snus opp ned, og at barna i fiksjonen ofte inntar makten for en stakket stund. I noen verk er det litterære universet befolket av (særlig voksne) forvrengte, fremmedgjorte og overdrevent groteske kropper som grenser mellom monster og menneske og som balanserer hårfint mellom å vekke latter og avsky. I dette masteremnet vil vi analysere utvalgte bildebøker som inneholder elementer av det karnevalistiske og det groteske både i tematikken og i det visuelle utrykket.
Arbeids- og læringsformer
I dette emnet vil studenten møte varierte arbeidsformer som forelesninger, seminardiskusjoner studentfremlegg, praksisoppgaver og individuell eller gruppevis lærerveiledning. Det vil bli stilt krav til at studenten deltar aktivt i seminardiskusjoner og som opponent på andres fremlegg. Studenten skal også skrive en fordypningsoppgave med en selvvalgt problemstilling i kursinnhold og pensum.
Vurderingsformer
Underveisvurdering vil bestå i to arbeidskrav som vil bli spesifisert i semesterplanen. Sluttvurdering består av fordypningsoppgave med gradert karakter (60 %) og en 6 timers skriftlig eksamen (40 %).
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter , sist oppdatert av Jorunn Halvorsen - 20.01.2015