Pedagogisk ledelse - barnehagen som en lærende organisasjon XXXX

Læringsutbytte

En kandidat med fullført 30 studiepoeng pedagogisk ledelse – barnehagen som en lærende organisasjon skal ha følgende læringsutbytte i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse.

Kunnskap

Studentene skal ha:

  • Inngående kunnskap om begrepet pedagogisk ledelse
  • Inngående kunnskap om barnehagen som lærende organisasjon
  • Avansert kunnskap om barnehagens rolle i samfunnet
  • Avansert kunnskap om ledelse av medarbeidere

Ferdigheter

Studentene skal kunne:

  • Benytte relevante forskningsmetoder og analyser for kritisk å analysere og vurdere utviklingsprosesser i barnehagen som en lærende organisasjon.
  • Gjennomføre et selvstendig og avgrenset forsknings- og utviklingsarbeid der fokuset rettes mot pedagogisk ledelse i barnehagen som en lærende organisasjon.

Generell kompetanse

Studentene skal

  • Anvende sine kunnskaper som leder av organisasjonsutvikling.
  • Ta i bruk forskningsteori og etiske problemstillinger i analyse av pedagogisk ledelse som redskap for organisasjonsutvikling.

Innhold

Studiet tar utgangspunkt i barnehagen som lærende organisasjon og setter fokus på pedagogisk ledelse, der hensikten er å initiere og igangsette aktiviteter som kan føre til utvikling og læring for både barn og voksne i barnehagen. Ledelse i barnehagen strekker seg over flere ledernivåer og utøves av flere enn den som innehar det øverste formelle lederposisjonen. Dette innebærer at pedagogisk ledelse i barnehagen må fokusere på pedagogiske ledere som operasjonaliserer barnehagens samfunnsmandat på avdeling i barnehagen. Lederoppgavene til den pedagogiske lederen sentreres rundt de daglige prosessene der det pedagogiske, det praktiske og personalledelse glir sammen.

Barnehagen er en sentral samfunnsaktør, noe som forutsetter at alle ledernivåer i barnehagen kjenner til lovverk og forskrifter som regulerer barnehagevirksomheten. Dette handler også om å forstå barnehagens rolle i samfunnet, som en del av det politiske system og betydningen av samarbeid med ulike interessenter. Dagens pedagogiske ledere må beherske barnehagefaglig kompetanse og ledelseskompetanse, slik at medarbeiderne blir inspirert, motivert og aktivert til å arbeide i tråd med offentlig retningslinjer som regulerer virksomheten. Den pedagogiske lederen som fagperson gjør egne faglige vurderinger og samhandler med andres faglige kompetanse internt og eksternt.

Veiledning

Det vil gis veiledning og tilbakemelding til studentene på Fronter.

Studentgrupper og faglig veileder møtes fire ganger i løpet av studiet på campus eller nett.

Veiledning vil bli gitt i forhold til utarbeiding av refleksjonsnotat og faglig skriving.

Arbeids- og læringsformer

Arbeidsformene vil være varierte i forhold til innholdet og læringsutbyttet skal oppnås gjennom en veksling mellom forelesninger, refleksjon, skriftlig og muntlig formidling, selvstudium, veiledning, drøftingsoppgaver og praktiske øvelser som reflekterer vektlegging av dyktighet i kommunikasjon, samarbeid og ledelse. Det vil bli arbeidet individuelt og i grupper, og gitt gruppevis og individuell veiledning. Det legges vekt på studentmedvirkning.

  • Obligatorisk deltaking i nettverksgruppene og på samlingene.
  • Studentene skal gjennomføre et forsknings- og utviklingsarbeid relatert til egen arbeidssituasjon. Studentene velger selv problemstilling og arbeider med utviklingsarbeidet i hver mellomperiode. Utviklingsarbeidet kan gjøres i gruppe. Forsknings- og utviklingsarbeidet skal presenteres på eksamensdagen.
  • Studentene skal utarbeide refleksjonsnotater over egen læringsprosess. Refleksjonsnotatene skal være individuelle og leveres på Fronter. Refleksjonsnotater innleveres i forkant av nettsamlingene (evt. veiledningssamlinger på campus - avhenger av organiseringsmodell).

Det kreves 100 % deltakelse i arbeidskravene. Arbeidskrav skal være gjennomført innen fastsatt frist gitt i semesterplanen, og må godkjennes av faglærer før studenten kan fremstille seg til eksamen.

Arbeidsomfang: Forventet arbeidsomfang er 1. 600 timer pr. 60 studiepoeng/studieår. Dette tilsvarer ca. 27 timer pr. studiepoeng. Ved 30 studiepoeng utgjør dette 810 timer.

Vurderingsformer

  • Eksamenskonferanse. Presentasjon av studentenes forsknings- og utviklingsarbeid. Presentasjonen kan gjøres i gruppe. Teller 40 % av endelig karakter i emnet.
  • Studentene skal utarbeide en vitenskapelig artikkel på 4000 ord. Teksten skal bygge på eget forsknings- og utviklingsarbeid som drøftes i lys av metoder og teorier. Frist for innlevering settes i semesterplanen. Teller 60 % av endelig karakter i emnet.

Besvarelsene vurderes med gradert karakter fra A til F der A er beste beståtte karakter, E er dårligste karakter, og F innebærer Ikke bestått.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter , sist oppdatert av Tone Marit Tesdal - 26.02.2015