Læring og bevegelsesmiljø i kroppsøvingsfaget 1319

Læringsutbytte

Kunnskap:

Studentene skal kunne anvende kunnskap og reflektere over læring innenfor spesifikke områder i kroppsøvingsfaget. De skal kunne gjøre rede for forskningen om hvordan ulike læringsarenaer virker inn på barns og unges læring og bevegelsesutvikling. Studentene skal vite hvordan forskningsbasert kunnskap kan bidra til å øke fagets betydning i et allmenndannende perspektiv.

Ferdighets:

Studentene skal kunne gjøre rede for og anvende forskningsbasert kunnskap i praktisering av kroppsøvingsfaget og sette dette inn i en allmenndannende og lærende sammenheng. Studentene skal kunne analysere komplekse problemstillinger knyttet til temaområder bevegelse, læring og læringsmiljø og formidle disse med en vitenskapelig tilnærming.

Kompetanse:

Studentene skal gjennom modulen utvikle kompetanse i å anvende forskning og pedagogisk utviklingsarbeid i praksisfeltet. Studentene skal kunne reflektere over kroppsøving som et allmenndannende fag i skolen og hvordan faget kan tilrettelegges for å gi grunnlag for fysisk aktivitet og læring i et livslangt perspektiv.

Innhold

Studiemodulen skal gi en fordypning i fagdidaktiske tema innen kroppsøvingsfaget med vekt på materialitet, meningsskaping og læring i et allmenndannende perspektiv. I modulen drøftes kunnskaps- og læringsbegrepene i en kontekst med læringsmiljø og læringsutbytte. Grunntemaet er hvordan ulike læringsarenaer og bevegelsesmiljø virker inn på barns og unges læring, gjennom å vurdere og å analysere muligheter og begrensinger relatert til materialitet og individets læring og meningsskaping.

Et sentralt perspektiv i studiemodulen er kroppslig dannelse (literacy). Det vil si evne til å bruke og forstå kroppen i et helhetlig perspektiv. Kroppsøving som et allmenndannende fag i skolen vil bli anskueliggjort gjennom tverrfaglig samarbeid, bruk av grunnleggende ferdigheter og anvendelse av ulike læringsarenaer.

  • Kroppsøvingsfaget i lys av læreplaner, forskningslitteratur og samfunnsbehov.
  • Analyse av læringsarenaer og -situasjoner i kroppsøvingsfaget. Bevegelsesadferd og fysisk utfoldelse belyst gjennom materialitetsbegrepet.
  • Pedagogisk-didaktisk utviklingsarbeid. Hvordan analysere læringssituasjoner, bruke ulike læringsarenaer og vurdere læringsutbytte?
  • Tverrfaglig læring og bruk av grunnleggende ferdigheter
  • Kroppslig «literacy» i et allmenndannende perspektiv

Arbeids- og læringsformer

Forelesninger, diskusjoner, studentfremlegginger over selvvalgt tema innenfor pensum. Arbeid med mappeoppgaver. Nettbasert undervisning mellom samlingene.

To 3 - dagers samlinger med obligatorisk deltakelse:

  • 1. samling uke 6: onsdag 10. februar til fredag 12. februar.
  • 2. samling uke 14: onsdag 6. april til fredag 8. april.

Innlevering av mappeoppgave 30. april.

Vurderingsformer

Individuell mappeoppgave, som består av to deloppgaver. Oppgaven skal ikke overskride 7000 ord (+/- 10 %). Innsamlet observasjons- og intervjumateriale i vedlegg. Studenten har krav på tre timer veiledning i forbindelse med oppgaven. Graderte karakterer.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Sissel Rønningsland <sissel.ronningslandSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Jorunn Halvorsen - 18.03.2016