Fysisk fostring 15FPFYS
Læringsmål
Studiet i fysisk fostring skal være med på å gi studentene kunnskap og forståelse for hvorfor det er viktig å bruke fysisk aktivitet i det pedagogiske arbeidet i barnehagen og med de yngste barna i grunnskolen.
Målet i fysisk fostring er at studentene skal
- tilegne seg kunnskap om barnets fysiske og sansemotoriske utvikling og den betydning dette har for barns læring og totale utvikling.
- tilegne seg kunnskap om og erfaring med ulike former for lek og fysisk aktivitet og forståelse for hvordan disse kan virke inn på barnets fysiske kapasitet, på utvikling generelt og på sansemotorisk utvikling spesielt.
- tilegne seg kunnskap om og forståelse for kultur og sammenhengen mellom samfunnsutvikling, fysisk aktivitet og helse.
- tilegne seg kunnskap om og forståelse for menneskets forhold til natur og miljøvern gjennom friluftsliv.
- få allsidig bevegelseserfaring og opplevelser i ulike miljøer, for å utvikle ferdigheter i lek og fysisk aktivitet og en positiv holdning til fysisk fostring.
- utvikle evnen til å planlegge, tilrettelegge, gjennomføre og evaluere bevegelsesmiljøer for barn gjennom ulike former for lek og fysisk aktivitet ute, inne og til alle årstider.
- kunne utføre grunnleggende og livreddende førstehjelp.
Det faglig-pedagogiske studiet i fysisk fostring omfatter tre målområder:
1. FAGLIG KUNNSKAP
2. PEDAGOGISK ARBEID MED BARN
3. SAMHANDLING OG REFLEKSJON
1. FAGLIG KUNNSKAP
Emnet skal vektlegge barns fysiske og sansemotoriske utvikling og den betydning kroppsbevissthet har for generell utvikling og læring.
Delemner
· Fysisk og sansemotorisk utvikling
· Observasjon av barns motorikk
· Grunnleggende bevegelser
· Tilpasset opplæring
· Skapende og ekspressive aktiviteter
· Vinterfriluftsliv
· Skogen som friluftslivsarena
· Ergonomi og fysiske krav til førskolelæreren
· Grunnleggende og livreddende førstehjelp
2. PEDAGOGISK ARBEID MED BARN
Emnet skal vektlegge lekens betydning for barns utvikling og læring, og tilrettelegging av aktivitetsmiljø med tanke på å gi barn med ulike forutsetninger allsidig bevegelseserfaring og positive opplevelser alene og sammen med andre.
Delemner
· Observasjon, planlegging, tilrettelegging og evaluering av lekemiljøer
· Overgang barnehage - skole
· Barn og idrett, allsidig bevegelseserfaring i ulike miljøer
· Naturen som landskap for lek
· Kultur og tradisjon
· Kjønnsroller
3. SAMHANDLING OG REFLEKSJON
Emnet skal vektlegge kartlegging og analyse av fysisk aktivitet både ute og inne, i og utenfor barnehagen. Voksenrollen blir drøftet i denne sammenhengen.
Kunnskap om tiltak for barn med ulike forutsetninger er viktig.
Delemner
· Observasjon og vurdering av barns fysiske aktivitet.
· Planlegging, tilrettelegging, vurdering og veiledning av arbeid med fysisk fostring.
Innhold
Fagplanen i fysisk fostring bygger på rammeplan for førskolelærerutdannelse, fastsatt 3.april 2003 av Utdannings og forskningsdepartementet.
Fysisk aktivitet påvirker de fleste av barnas utviklingsområder og er viktig for deres totale utvikling og framtidige helse. Samfunnsutviklingen bidrar til at flere og flere barn blir fysisk inaktive, og inaktivitet er et helseproblem. Barnehagen blir av den grunn en meget viktig arena for å påvirke barns fysiske og sansemotoriske utvikling. Varierte uteaktiviteter kan også gi positive holdninger til og erfaring i å bruke naturen.
Organisering
Studiet i fysisk fostring vil bli organisert slik at teori og praktisk arbeid utgjør en helhet, det praktiske belyser det teoretiske. I og med at studiet vil foregå i ulike miljøer, vil det være et obligatorisk 3 dagers vinterkurs med snø og ski som hovedemne.
Alle praktiske timer i faget er obligatoriske og innholdet vil være gjenstand for spørsmål på eksamen. Flere av emnene er beslektet med emner fra andre fag, som går parallelt i studiet, bl.a. naturfag.
Fysisk fostring krever varierte arbeidsformer. Forelesinger, gruppearbeid og observasjon vil bli gjennomført i teoretisk og praktisk virksomhet knyttet opp mot ulike bevegelsesmiljøer ute og inne. Studentene skal gjennom studiet høste erfaringer med hvordan fysisk fostring kan tilrettelegges og integreres i det daglige arbeidet i barnehagen og med de yngste barna i grunnskolen. Praksis skal synliggjøre sammenhengen mellom teori og praksis slik at studentene ser betydningen av teoretisk forståelse som grunnlag for arbeid med fysisk fostring i barnehagen.
Vurderingsformer
Arbeidskrav:
For at studenten skal kunne gå opp til eksamen må han/hun ha tilfredsstilt følgende krav:
· deltatt i minst 80 % av praktisk undervisning
· deltatt i obligatorisk gruppearbeid med planlegging og gjennomføring av et bevegelsesmiljø med barn
· deltatt i obligatorisk gruppearbeid med planlegging og gjennomføring av et praktisk-pedagogisk arbeid knyttet til vinterkurset
Individuell vurdering med karakter :
a) avsluttende, individuell 3 timers skriftlig prøve (50 %)
b) praktisk gjennomføring av et bevegelsesmiljø med barn, med tilhørende journal (25 %)
c) praktisk gjennomføring av gruppearbeid på vinterkurset, med tilhørende journal (25 %)
Det gis en karakter som føres på vitnemålet. Karakterskalaen er gradert fra A til F, hvor A er beste og E laveste ståkarakter. Hvert delemne må ha bestått karakter for at hovedemnet skal være bestått.
Det vises for øvrig til eksamensreglement for Høgskolen i Telemark.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Frode Evenstad <Frode.EvenstadSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Nina Holmberg Lurås - 11.08.2005