Familie, oppvekst og sosialisering 981HEMN1

Læringsmål

Gjennom hovedemne 1 skal studentene tilegne seg kunnskaper om psykososiale og kulturelle forhold som har betydning for barn og unges erfaring av egen livsverden i ulike kontekster. Denne kunnskapen skal bidra til at studentene utvikler en økt forståelse av hvordan barn og unge konstruerer sin identitet i et komplekst samspill med betydningsfulle andre i familie/slekt, i nærmiljø og samfunn. Studentene skal utvikle forståelse for hvordan barn og unge på ulik måte sosialiseres, og hvilke dilemmaer dette representerer innenfor flerkulturelle kontekster. I denne sammenheng er innsikt i den samfunnsutviklingen og de forholdene som har størst betydning for sosialiseringen vesentlig. Gjennom slik innsikt skal studentene utvikle en kritisk bevissthet om hvordan barn og unge utfordres både i forhold til egen sårbarhet, men også i forhold til å mestre eget liv. Det er et siktemål at studentene skal utvikle en nyansert forståelse av hvordan barn og unge forholder seg ulikt til de utfordringene de eksponeres for. Dette innebærer også kunnskap om hvordan ulike systemer og kulturer gjennom sin måte å møte barn og unge på, kan bidra både til forebygging og til forsterking av psykososiale vansker. Målet er at studentene lærer å forstå relasjonenes betydning og å fremme samarbeid, deltakelse og dialog mellom barn og unges familie/slekt/nettverk. Studentene skal kunne omsette ny innsikt og nye perspektiver i tiltak og handlinger som bidrar til mestring og forebygging av helsemessige og psykososiale problemer hos barn og unge. I denne sammenheng skal studentene også lære om tiltak som settes i verk for å forebygge sykdom, marginalisering og sosial eksklusjon hos barn og unge og deres familier.

Hovedemnet skal videre bidra til forståelse av betydningen av tverrfaglig samspill og samarbeid når det gjelder forebyggende arbeid med barn og unge.

Innhold

Hovedemne 1 består av en obligatorisk del på 20 studiepoeng og en valgfri del, som består av fordypning i ett av følgende to emner som hver utgjør 10 studiepoeng:

1a Samfunn og psykisk helse (10 studiepoeng)

1b Ernæring, helse og livsstil (10 studiepoeng)

Hovedemne 1 omfatter kunnskaper om hvordan ulike sosialiseringsfaktorer og sosiokulturelle forhold påvirker utviklingen av helsemessige og psykososiale problemer hos barn og unge og deres familier i et flerkulturelt samfunn. Dette inkluderer også problemanalyse, kartlegging og konflikthåndtering.

Innenfor dette hovedemnet vil risikofaktorer og mulige forebyggingstiltak bli belyst. Sentralt er også samfunnstrender og samfunnsutvikling og helsefremmende og sosialpedagogisk forebyggende arbeid på ulike nivåer og arenaer. Samspillet og utvekslingen mellom oppvekstarenaene i flerkulturelt forebyggende arbeidinngår som sentralt.

Sosialiseringsprosessen og psykososiale vansker vil bli belyst både ut frå et invivid- og et systemperspektiv. Anerkjennelse, mestring, likeverd og inkludering, samt stigmatisering, marginalisering, fattigdom, sosial eksklusjon og avvik er også sentrale områder innenfor hovudemnets tematikk.

Vurderingsformer

Hovedemnekode: 981HEMN1

Hovedemne 1: Familie, oppvekst og soialisering
Som avslutning på hovedemne 1 vil det bli avholdt en ukes individuell hjemmeeksamen.

Oppgaven skal ha et omfang på rundt 5000 ord.

Oppgaven vurderes med gradert karakter og vil telle 20 % av den totale karakteren og gir 20 studiepoeng.

Tidspunkt for ut- og innlevering angis ved semesterstart.

Som avslutning på ett av de valgfrie fordypningsemnene 1a og 1 b vil det bli avholdt en 5 timers individuell eksamen.

Denne eksamen vil telle som 10% av den totale karakteren og gir 10 studiepoeng

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Per Gunnar Disch <Per.G.DischSPAMFILTER@hit.no>,Tormod Øia <Tormod.OiaSPAMFILTER@nova.no>, sist oppdatert av Elin Nordbø - 24.09.2007