Kulturanalyse og identitet 981HEMN2

Læringsmål

Gjennom delemne 2 skal studentene få en teoretisk forståelse for individets dannelsesprosess, sosialisering og valg, men også om endringer i forutsetninger og handlingsbetingelser.

Studentene skal utvikle evnen til kritisk å vurdere og analysere ulike problemstillinger knyttet til kulturelt mangfold og til konsekvenser for forebyggende arbeid.

Studentene skal videre tilegne seg kunnskaper om betydningen av kulturanalyse og kulturforståelse. Denne innsikten skal bidra til å styrke studentenes kompetanse innen tverrkulturell kommunikasjon. Målet er at de skal bli i stand til å anvende slike perspektiver på å forstå sammenhenger mellom barn og unges helse, mestring og problemer/problematferd, og deres sosiale og kulturelle bakgrunn. Hovedemnet skal bidra til å utvikle studentens evne til kritisk å vurdere og analysere egen og andres forestillinger av hva som er et helsebringende og meningsfylt liv.

I tillegg skal dette hovedemnet gjøre studentene i stand til å forstå endringsprosesser og kunne arbeide med analyse av og endring i ulike organisasjoner og organisasjonskulturer. Innovasjonskunnskap og veiledningskompetanse kan inngå som sentrale elementer på dette området.

Innhold

Hovedemne 2 omfatter kulturteori og identitetsdannelse samt kunnskap om ulik bruk av kulturbegrepet — herunder temaer som barne og ungdomskultur. Hovudemnet skal gi studentene et teoretisk fundament for også å anvende kulturanalytiske tilnærminger på helse- og sykdomsforståelse, levekår og oppvekstbetingelser for barn og unge. Disse perspektivene skal knyttes til teorier om modernitet/globalisering i et samfunn med økende etnisk pluralisme.

Sentrale temaer her vil være:

  • Kulturteorier
  • Teorier om modernitet, globalisering og identitetsdannelse
  • Dilemmaer i et flerkulturellt samfunn

Vurderingsformer

Hovedemnekode: 981HEMN2

Hovedemne 2: Kulturanalyse og identitet

Ved avslutning av hovedemne 2 skal studentene levere en skriftlig oppgave basert på et gruppeprosjekt innenfor et selvvalgt tema som er blitt belyst i kurset.

Oppgaven skal ha et omfang på omlag 7500 ord.

Oppgaven vurderes med gradert karakter, og vil telle 10 % av den totale karakteren og gir en uttelling på 15 studiepoeng.

Studentene danner selv gruppe. Gruppestørrelsen skal være på minimum 2 og maksimum 4 studenter pr. gruppe.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Frode Evenstad <Frode.EvenstadSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Elin Nordbø - 24.09.2007