Lyd, lys og bølger
Oppgave
Forklar fysikken bak langsynhet og nærsynhet.
Løsningsforslag
I øyet vårt har vi ei linse som har som hensikt å fokusere lyset slik at det dannes et bilde på netthinnen i øyet. Lys som kommer fra objekter langt fra øyet, vil treffe øyet mer eller mindre rett på, mens lys som kommer fra objekter som er nært, kan potensielt måtte treffe øyet med en veldig stor vinkel (siden objektet fyller hele synsfeltet). Dette gjør at linsen i øyet ikke trenger å skape en stor brytningsvinkel for objekter langt unna, men må skape en stor brytningsvinkel for objekter som er nært.
En person som er nærsynt har problemer med å fokusere på objekter som er langt unna. Dvs. at linsen har problemer med å ikke skape store brytningsvinkler, og linsen fokuserer lyset for mye slik at bildet dannes foran netthinnen. For langsynthet er det motsatt. Personen har problemer med å fokusere på nære objekter, fordi linsen sliter med å skape store nok brytningsvinkler. Resultatet blir at bildet blir dannet bak netthinnen. I begge tilfeller får vi et uskarpt bilde på selve netthinnen siden lys fra flere punkter treffer samme sted på netthinnen.
Vi kan kompansere for at øyet ikke klarer å skape for store nok eller små nok brytningsvinkler ved å putte en ekstra linse foran øyet (briller) som gjør noe av jobben, dvs. enten fokuserer lyset litt før det treffer øyet når øyet ikke klarer å fokusere lyset nok, eller sprer lyset litt når øyet skaper for store brytningsvinkler.