402 Idrett, årsstudium
Innledning
Studiet har fokus på hele spekteret innen idrett: fra idrettslek og dans til konkurranseidrett. Det gir deg deg innsikt i hva idretten betyr for samfunnet og den enkelte, og er et godt utgangspunkt for videre utdanninger innen idrett.
Målgruppe og opptakskrav
Alle med generell studiekompetanse er kvalifisert for å søke om opptak til Idrett årsstudium. Det er ingen fysisk opptaksprøve.
Mål for studieprogrammet
Idrett årsstudium er et grunnleggende studium for deg som ønsker å arbeide med idrett i undervisning og trening. Studiet gir kunnskap om hvordan dette arbeidet kan tilrettelegges, og om hva idretten kan bety for samfunnet og for den enkelte.
Læringsutbytte
Studenter som har fullført idrett årsstudium skal ha følgende læringsutbytte definert i form av kunnskap og forståelse, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap og forståelse:
- Om aktuelle idretters egenart normer og verdier.
- Om grunnleggende bevegelsesprinsipper i de aktuelle idrettene.
- Kjenne til forsknings- og utviklingsarbeid innenfor fagområdet.
- Kan oppdatere sin kunnskap innenfor idrettsfeltet.
- Gjøre rede for sentrale begreper.
- Om sentrale temaer, teorier, problemstillinger og metoder innenfor idrettsfeltet.
Ferdigheter:
- Beherske hensiktsmessige bevegelsesmønstre i gjennomførte idretter.
- Evne til å organisere øvelser med sikte på å utvikle ferdighet i de aktuelle idrettene.
- Tilegne seg fysiskt og mentalt overskudd til å lede en gruppe i en formidlingssituasjon.
- Kan reflektere over egen praksis og justere denne under veiledning.
Generell kompetanse:
- Formidle faglig innhold både muntlig og skriftlig.
- Kunne arbeide selvstendig med en gitt problemstilling.
- Ha evne til å sette seg inn i nye problemområder og analysere ulike case selvstendig.
- Evne til å bruke kroppen som en kunnskapsressurs.
Studieprogrammets innhold, oppbygging og sammensetning
Idrett årsstudium
|
Med utgangspunkt i bl. a. idrettslig praksis, sosiologi, pedagogikk, idrettsbiologi og treningslære setter studiet fokus på idrettsfaglige spørsmål og problemstillinger. I studiet inngår emnene idrettsaktiviteter 1 og 2, fordypningsaktivitet og treningslære, idrettsfysiologi, idrettspedagogikk og -coaching og idrettsosiologi. Studiet består av omtrent like mye praktisk som teoretisk undervisning.
Det tas forbehold om endringer i studieplanen.
Internasjonalisering
I våre bachelorløp er det lagt opp til muligheter for utveksling i 5. semester, det vil si høsten i det tredje året. For en oversikt over aktuelle utvekslingsland og -institusjoner, henvises til studieplanen for bachelor i idrettsvitenskap.
Arbeids- og læringsformer
Studiet er tverrfaglig og problem- og prosjektorientert. Arbeidet med å integrere teoretiske og praktiske aktiviteter står sentralt. Det er nær kontakt mellom studenter og forelesere, og studentene følges opp gjennom hele studiet med arbeids- og undervisningsformer som inkluderer praksis, undervisning med veiledning og rapportskriving (mappe), prosjekt, gruppe- og seminarundervisning, forelesinger osv.
Se videre under hvert enkelt emne.
Forholdet mellom teori/praksis
Studiet veklegger praktisk og teoretisk kompetanse. Emner som idrettsaktiviteter 1 og 2 og fordypningsaktivitet og treningslære er praktisknære, og vektlegger det konkrete. Studentenes erfaringer fra disse emnene trekkes inn og brukes for å eksemplifisere idrettsretta kunnskap innen fysiologi, pedagogikk og sosiologi. Dette gjelder i undervisningen og i særlig grad i oppgaveskriving.
Vurderingsformer
Studiet inneholder følgende vurderingsformer: Ulike former for skriftlig vurdering, prosjektarbeid og obligatorisk deltagelse.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Ralph Høksaas <ralph.hoksaasSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Helle Friis Knutzen - 03.09.2012