919 Idrettsfaglig spesialisering

Innledning

Studiet er et tredje studieår innen idrettsfaglige studier. Idrettsfaglig spesialisering skal både gjøre studenten kompetent til idretts-/treningsfaglige stillinger i offentlig og privat sektor, og det kvalifiserer for opptak til praktisk-pedagogisk utdanning og studier på mastergradsnivå i idrett.

Målgruppe og opptakskrav

Studiet er et tredje studieår innen idrettsfaglige studier. Det kreves derfor idrett årsstudium eller årsenhet i kroppsøving som første studieår, trenerstudium eller tilsvarende i andre studieår.

Mål for studieprogrammet

Studiet bygger videre på 410 Trenerstudium, og det gis her en ytterlige fordypning og spesialisering innenfor idretts-/treningsfaglige emner som er relevante for formidling og forståelse av en valgt fordypningsidrett. Det er et overordnet mål at sammenhengen mellom teori og praksis skal gi mer kunnskap og bedre forståelse for fordypningsidretten, for koblingen mellom fordypningsidretten og en valgbar teoretisk modul (idrettsfysiologi, idrettspedagogikk eller idrettssosiologi) og økt kunnskap og vitenskaplighet i dette teoretiske fagområdet.

Læringsutbytte

Kunnskapsmål

  • Studenten skal kunne gjøre rede for sentrale fysiologiske, psykologiske/pedagogiske eller sosiologiske perspektiver på idrett, trening og bevegelse, og kunne sette dette inn i en større sammenheng
  • Studenten skal ha faglige forutsetninger som kvalifiserer for opptak i masterstudium i idrett, friluftsliv og kroppsøving

Ferdighetsmål

  • Studenten skal kunne planlegge, tilrettelegge, gjennomføre og evaluere treningsøkter for a) en gruppe idrettsutøvere eller barn/unge innenfor én gitt fordypningsidrett, eller b) ulike friske eller kliniske grupper av inaktive

Generell kompetanse

  • Studenten skal ha innsikt i relevante fag- og yrkesetiske problemstillinger
  • Studenten skal kunne formidle sentralt fagstoff både skriftlig og muntlig, og til både andre fagpersoner og til de aktuelle gruppene som studenten er trener/instruktør for

Studieprogrammets innhold, oppbygging og sammensetning


Idrettsfaglig spesialisering
Emnekode Emnets navn S.poeng O/V *) Studiepoeng pr. semester
  S1(H) S2(V)
1113 Idrettsfysiologi III 15,00 V 15  
1112 Idrettspedagogikk, coaching og ledelse
III
15,00 V 15  
1111 Idrettssosiologi III 15,00 V 15  
1110 Fordypningsidrett III med trenerpraksis 15,00 O 5 10
1271 Forskningsteori og metode med
bacheloroppgave
15,00 O 5 10
xxxx Valgemne 15,00 V   15
Sum: 25 35
*) O - Obligatorisk emne, V - Valgbare emne

Teorifordypning og valgemner

Studentene ta ett av teoriemnene 1111, 1112 eller 1113. I tillegg skal det velges et valgemne på 15 studiepoeng. Det kan være enten ett av de andre emnene 1111, 1112 eller 1113, en ekstra fordypningsidrett eller et annet relevant emne hentet fra en av de andre fordypningsretningene.

Fordypningsidretten er sentral i studiets innhold og i sammenheng med fordypningsidretten velges det en teoretisk modul som skal gi idrettens praktiske karakter også en teoretisk referanseramme, som igjen skal bidra til økt forståelse av fordypningsidrettens praksisfelt. Studiets innhold har dermed en klar spesialiseringsprofil, knyttet til både det teoretiske og det praktiske feltet. I tillegg skal studenten velge et/flere valgfrie emner på tilsammen 15 studiepoeng.

Internasjonalisering

Det er mulig å ta inntil et semester (total 30 studiepoeng) i utlandet. Aktuelle universiteter er blant annet Augustana (USA) og Loughborough (England).

Arbeids- og læringsformer

En del av fagstoffet blir presentert i form av forelesninger. Gjennom konkretisering av fagstoffet ved å knytte det til studentenes egne erfaringer, skal studentene engasjeres og motiveres for deltakelse og diskusjon. Studentene skal i stor grad fremlegge fagstoff og problemstillinger på egen hånd eller i grupper gjennom seminarer eller praktiske studentprosjekter, hvor studentenes erfaringer og refleksjoner fra forskjellige fagpraksiser løftes frem og bevisstgjøres.

Vurderingsformer

Studiet inneholder følgende forskjellige vurderingsformer: Bacheloroppgave, feltdagbok/refleksjonsnotat knyttet til fordypningsidretten og ulike skriftlige innleveringer og muntlige fremleggelser relatert til de valgbare teoretiske modulene.


Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Helle Friis Knutzen <helle.f.knutzenSPAMFILTER@hit.no>,Solfrid Bratland-Sanda <solfrid.bratland-sandaSPAMFILTER@hit.no> - 11.01.2012