410 Trenerstudium

Innledning

I dette studiet velger studentene en praktisk fordypning. I tillegg til å utøve og være i praksisfeltet, belyses de valgte fordypningene gjennom kjernefagene idrettsfysiologi, idrettssosiologi og idrettspedagogikk

Målgruppe og opptakskrav

Studenter med Idrett årsstudium eller årsenhet kroppsøving som ønsker en idrettsfaglig fordypning mot trenerrollen.

Mål for studieprogrammet

Studiet skal kvalifisere studentene for ulike typer trener- og veilederroller, og skal gi dem et høyt faglig kompetansenivå som trenere på ulike nivå. Studiet skal stimulere studenten til å analysere og reflektere over en valgt fordypningsaktivitet i både et praktisk-, pedagogisk-, fysiologisk-, og sosiologisk perspektiv. Trenerrollen forandres og tilpasses nye krav. Studiet tar sikte på å utdanne trenere som er forberedt på og skolert for disse forandringene.

Studiet kan kombineres med vårt studium i idrettsadministrasjon på 2. års nivå, eller en kan fortsette med studiet Idrettsfaglig spesialisering på 3. års nivå for en bachelorgrad i trenerrollen, som i sin tur kvalifiserer til å søke på våre mastergradsprogram.

Studiet kvalifiserer til trener- og veilederroller på ulike nivå og i ulike sammenhenger. Av erfaring vet vi også at mange av trenerstudentene havner i skolen, både grunnskole, videregående, idrettslinjer og høgskole/universitet

Læringsutbytte

Studenter som har fullført trenerstudiet skal ha følgende læringsutbytte definert i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap:
- studentene skal ha brei kjennskap til valgte fordypningsaktivitet og gode kunnskaper om fysiologiske, pedagogiske og sosiologiske aspekter som er vesentlige med tanke på å legge til rette for og formidle aktiviteten

Ferdigheter:
- studenten må kunne organisere, tilrettelegge, formidle og veilede grupper og enkeltpersoner i den valgte fordypningsaktiviteten ut i fra en grundig fundert idrettsfaglig basis.
- studenten må ha et tilfredsstillende øvingsbilde i valgte aktivitet.
- studenten må kunne skrive en selvstendig vitenskapelig artikkel etter gitte retningslinjer

Generell kompetanse:
- studenten skal ha tilegnet seg pedagogisk, sosiologisk og fysiologisk kompetanse retta mot idrett generelt og mot valgte fordypningsaktivitet spesielt.

Studieprogrammets innhold, oppbygging og sammensetning


Trenerstudiet
Emnekode Emnets navn S.poeng O/V *) Studiepoeng pr. semester
  S1(H) S2(V)
1013 Idrettssosiologi II 10,00 O 10  
1014 Idrettsfysiologi II 10,00 O 5 5
1012 Idrettspedagogikk, coaching og ledelse
II
10,00 O 5 5
1050 Fordypningsidrett II, volleyball med
trenerpraksis
15,00 V 10 5
1052 Fordypningsidrett II, langrenn med
trenerpraksis
15,00 V 10 5
1051 Fordypningsidrett II, fotball med
trenerpraksis
15,00 V    
1053 Trenerrollen 15,00 O   15
Sum: 30 30
*) O - Obligatorisk emne, V - Valgbare emne

Det vil bli gitt undervisning og opplæring i sentrale naturvitenskaplige, samfunnsvitenskaplige og humanistiske emner som er relevante for å forankre og se på trenerarbeidet under de nye betingelser og krav som gjør seg gjeldende på idrettsfeltet. Alle emner er obligatoriske.

I studiet inngår emnene Fordypningsaktivitet og kjernefagene Idrettsfysiologi, Idrettspedagogikk og Idrettssosiologi. Se emnebeskrivelser

Innholdsmessig tas det utgangspunkt i forskningsbasert teori. Studentene velger selv deler av pensum i form av nyere forskningsrapporter / publiserte artikler.

Det tas forbehold om endringer i studieplanen.

Internasjonalisering

I våre bachelorløp er det lagt opp til muligheter for utveksling i 5. semester, det vil i praksis si høsten i det tredje studieåret. Dermed er det ikke tilrettelagt for internasjonlaisering på trenerstudiet, som tilsvarer 3. og 4. semester i bachelorgraden. For en oversikt over aktuelle utvekslingsland og -institusjoner henvises til studieplanen for Bachelor i idrettsvitenskap.

Arbeids- og læringsformer

En del av fagstoffet bli presentert i form av forelesninger. Gjennom konkretisering av fagstoffet ved å knytte det til studentenes egne erfaringer, skal studentene engasjeres og motiveres for deltakelse og diskusjon. Det vil bli lagt opp til at grupper av studenter får i oppgave å legge fram muntlig eller presentere skriftlige synspunkter på faglige problemstillinger. Det kan enten være med utgangspunkt i tema som er forelest eller som finnes i pensum, eller det kan være med utgangspunkt i et tema som studentene har funnet spesielt interessant innenfor emnet.

Forholdet mellom teori/praksis

Trenergjerningen er et praktisk håndtverk som krever en brei teoribasert kunnskapsbase. Derfor er i hovedsak all undervisning i emnet Fordypningsaktivitet (15stp) praktisk undervisning i felt med studenter og/eller utøvere. Studiet forutsetter også generelle og idrettsretta kunnskaper innen fysiologi, pedagogikk og sosiologi. Disse jobbes det videre med i kjernefagene (10 stp x 3), og ikke minst i emnet Trenerrollen (15 stp), men da i stor grad retta mot valgte fordypningsaktivitet. Dette gjelder både i undervisningen og i særlig grad i artikkel- og oppgaveskriving, labrapporter, i praksis og praksisseminar.

Vurderingsformer

Studiet inneholder følgende forskjellige vurderingsformer: Ulike former for skriftlig og muntlig vurdering, engasjert deltakelse, praktisk metodisk eksamen og godkjente praksisperioder.


Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Arnstein Sunde <Arnstien.sundeSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Helle Friis Knutzen - 11.01.2012