2887 Spesialpedagogikk, videreutdanning

Innledning

Spesialpedagogikk er et sentralt arbeidsfelt i en inkluderende barnehage, skole eller annet opplæringstilbud. Dette studiet bygger på ulike læringsperspektiv, men vil ha hovedfokus på interaksjonens betydning for individets læring og utvikling gjennom aktiviteter i sosiale kontekster. Kunnskap om barns og unges individuelle forutsetninger og læringsmiljøets betydning er vesentlig for å lykkes i arbeidet med tilpasset opplæring og inkludering. Kunnskaper og ferdigheter om kartlegging og utarbeiding av tiltak står også sentralt for å kunne ivareta den enkelte. I tillegg kreves et positivt menneskesyn for å lykkes med opplæring av barn og unge med spesielle behov.

Tidlig innsats og forebyggende arbeid er også avgjørende for å sikre muligheter til optimal læring og utvikling.

Målgruppe og opptakskrav

Målgruppe: Yrkesaktive som ønsker videreutdanning i spesialpedagogikk.

  • 3-årig høgskoleutdanning med minst 30 studiepoeng pedagogikk (f.eks. lærere og barnevernspedagoger)
  • Vernepleiere og sykepleiere med 30 stp videreutdanning i pedagogikk eller spesialpedagogikk
  • Søkere med tilsvarende utdanning må vurderes individuelt.»

Mål for studieprogrammet

Målet for studiet er at studenten skal utvikle spesialpedagogisk kompetanse, med særlig vekt på tilpasset opplæring, mangfold og inkludering. Studiet spesialpedagogikk skal bidra til at studenten kan tilrettelegge for barn med ulike læreforutsetninger gjennom fokus på relasjon, mestring og deltagelse.

Læringsutbytte

Studenter som fullfører videreutdanning i spesialpedagogikk utvikler kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse slik det beskrives i emneomtalenl.

Studieprogrammets innhold, oppbygging og sammensetning


Emneoversikt
Emnekode Emnets navn S.poeng O/V *) Studiepoeng pr. semester
  S1(H) S2(V)
30SP Spesialpedagogikk 30,00 O 15 15
Sum: 15 15
*) O - Obligatorisk emne, V - Valgbare emne

Innholdet i Spesialpedagogikk 30 studiepoeng bygger på nasjonal og internasjonal forskning, teori og litteratur. Forskningsbasert kunnskap vil bli trukket inn for å fremme nytenkning, refleksjon og kritisk tenkning for å fremme spesialpedagogisk kompetanse.

Internasjonalisering

Det er ikke lagt til rette for internasjonalisering i disse emnene.

Arbeids- og læringsformer

Undervisningen gjennomføres som forelesninger og seminar. Fronter blir brukt som arbeidsredskap. Mye av kommunikasjonen mellom studenter og lærere vil foregå på fronter. Det gis veiledning individuelt og i grupper av faglærer og medstudenter. Arbeidsformene vil være preget av drøfting og refleksjon. Det forutsettes at studenten yter en selvstendig arbeidsinnsats gjennom selvstudium, gruppearbeid og gjennomføring av arbeidskrav slik det fremkommer av emnebeskrivelsen for den enkelte modul.

Vurderingsformer

Spesialpedagogikk er et praksisorientert fag. Det innebærer at forelesninger, seminar og arbeidskrav belyser sammenhengen mellom teori og praksis.

Skikkethet

Se under emnebeskrivelse.


Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Kathrine Bordevich <kathrine.bordevichSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Jorunn Halvorsen - 16.08.2016