Trener IV – volleyball/sandvolleyball 1400
Læringsmål
Gjennom emnet stimuleres studentene til praktisk-teoretisk forståelse, refleksjon og utvikling av egen trenerrolle i eget praksisfelt.
Trenerpraksis står sentralt i studiet. Det legges vekt på at studenten skal bevisstgjøres i forhold til hvordan han/hun tenker og handler i trenerrollen. Observasjon, analyse og kritisk refleksjon over faglige tema, egen trenerrolle og eget praksisfelt er derfor viktige elementer i studiet. Det er et mål at studiet vil gi økt kompetanse hos trener og dermed gi bedre tilrettelagt treningshverdag og konkurransesituasjon for volleyballutøverne.
Innhold
Studiet er delt inn i 4 moduler. Hver modul inneholder to samlinger, en praksis periode og rapport skrivning. Disse temaene vil bli gjennomgått:
Modul 1: Pedagogikk og lærning
- Volleyballspillets egenart og volleyballspillets praktisk felt
- Teoretisk tilnærminger til lærings- og treningsprinsipper
- Kommunikasjon: Trener - utøver, trener - organisasjon
- Trenerrollen: oppgaver, ansvar, rolleavklaring, makt
- Ferdighetsutvikling: individuelt og relasjonelt
- Coaching som ledelses- og læringsstrategi
- Utvikle coachingrollen: Selverkjennelse - selvutvikling
- Coachingmetodikk (i praksis)
- Utvikling av egen praksisteori
Modul 2: Volleyballkunnskap
- Hva kjennetegner et prestasjonsmiljø i volleyball?
- Teknikk – taktikk
- Kamp- og spillforståelse
- Team- og lagutvikling
- Analyseverktøy
- Kampanalyse
- Kampforeberedelse
Modul 3: Idrettspsykologi
- Mental trening
- Spenningsregulerning og prestasjon
- Motivasjon og mestring
- Lærningsmiljø
- Målsetningsprosesser
Modul 4: Idrettsfysiologi og treningslære
- Fysiologiske krav i volleyball
- Styrke- og spensttrening
- Utholdenhetstrening
- Reaksjons-, hurtighets- og koordinasjonstrening
- Bevegelighetstrening
- Forebygging og behandling av skader
- Periodisering, årsplan og treningsplan
Organisering
Undervisningen er lagt opp med 8 obligatoriske samlinger.
Samtidig med samlingene skal studentene delta på og avvikle ulik praksis. Det skal skrives 4 hjemmoppgaver relatert til pensum og egen trenerpraksis. Oppgavene må inneholde en problemstilling som det arbeides med underveis i praksisperioden. Oppgave med diskusjon over problemstilling skal danne grunnlag for studentinnlegg på samlingene.
Studiet er lagt opp som et møte mellom praksis og teori, der praksis og teori blir tett vevd sammen. Studentene vil møte arbeids- og undervisningsformer som inkluderer teoriforelesinger, praktisk pedagogisk undervisning, ”casejobbing”, trenerpraksis, egenstudie, oppgaveskriving, studentinnlegg, og nettbasert veiledning.
Mellom hver samling skal studentene avvikle trenerpraksis. Her skal innholdet i hver modul implementeres i egen klubb eller lag. Det vil bli obligatoriske hjemmoppgaver relatert til pensum, egen trenerpraksis og observasjonspraksis. Disse oppgaver skal danne bakgrunn for studentinnlegg og vil også bli brukt til casejobbing ved samlingene.
Et mål er å utnytte resursene i studentgruppen i undervisningssammenheng. Studentene vil bli brukt som innleggsholdere og opponenter for medstudenters innlegg.
HiT har et nettundervisnings- og internett opplegg for kontakt mellom lærerer og studenter, Fronter. Det er en forutsetning at alle studenter bruker dette. Der vil bli kort introduksjon i bruk av Fronter på første samling.
Vurderingsformer
Kravene for godkjent gjennomføring av emnet er:
- Minst 80 % engasjert deltagelse på samlingene. Bestått / ikke bestått.
- Gjennomført samtlige praksisperioder. Bestått / ikke bestått.
-
4 stk. 45 minutter innlegg på grunnlag av godkjent oppgave om/fra egen trener praksis. Oppgavene skal være forankret i teori/litteratur/pensum og skal vise selvstendighet og være egenhendig produsert.
Hvert innlegg må være bestått. Hvert innlegg teller 25 % og det gis en samlet karakter.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Peter Jørgensen <Peter.B.JorgensenSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Ian Hector Harkness - 07.05.2008