103 Revisjon, fordypning

Målgruppe og opptakskrav

Studiet passer for de som ønsker en utdanning som kvalifiserer for stillinger innen revisjon, regnskapsarbeid og økonomi og administrasjon i privat og offentlig virksomhet. Opptakskrav er bestått eksamen i de emnene som inngår i det 2-årige høgskolekandidatstudiet i økonomi og administrasjon eller tilsvarende utdanning. Søknadene blir vurderte individuelt, og opptaket skjer på grunnlag av utdanning og karakterer. Det kan dispenseres fra opptaksreglene.

Studenter som gjennomfører dette årsstudiet får tittelen Bachelor i revisjonsfag først når de har avlagt eksamen i alle emnene som inngår i det 3-årige studiet i revisjon (180 studiepoeng) ved høgskolen og har oppfylt karakterkravet i emnene Revisjon, Årsregnskap og god regnskapsskikk, Skatterett revisoreksamen og Rettslære revisoreksamen. For å få bachelorvitnemål må minimum 60 av 180 studiepoeng være avlagt ved Høgskolen i Telemark.

Dersom studenten ønsker bachelorvitnemål, må studenten søke om innpassing av tidligere utdanning ved semesterstart. Dersom tidligere utdanning ikke er helt i samsvar med emnene som inngår i bachelorstudiet, må studenten ta mer enn 60 studiepoeng for å fullføre bachelorstudiet. Studenten kan da søke om utvidet studietid.

Mål for studieprogrammet

Formålet med bachelorstudiet i revisjon er å utdanne brukerorienterte og reflekterte yrkesutøvere. Studiet gir faglige kvalifikasjoner til å arbeide innen revisjon, regnskap og andre stillinger innen økonomi og administrasjon i privat og offentlig sektor.

I formidling av alle emner vil basismålene være å:

· gi kandidatene faglig innsikt, analytisk trening og problemforståelse innenfor naturgitte, samfunnsmessige og etiske rammer

· introdusere studentene for begreper og basisverktøy for å tilnærme seg problemstillinger innenfor det bedriftsøkonomiske og samfunnsøkonomiske fagområdet samt å gi studentene trening i bruk av relevante metoder og teknikker for å svare på disse

· utvikle evnen til å analysere etiske problemstillinger

· utvikle nødvendige sosiale ferdigheter til bruk for arbeid i team og prosjekt

· integrere IKT i emneområdene

Teoretiske kunnskaper som oppnås og som er viktige ved arbeid som revisor er blant annet kunnskaper om:

· Gjennomgang og kontroll av interne kontrollrutiner for virksomheter

· Kontroll av bokføring og salgsdokumentasjon ved salg og innkjøp

· Kontroll av årsregnskap ut fra gjeldende årsregnskapsregler, skatte- og avgiftsregler

· Veiledning overfor bedriftsledelsen innenfor regnskap, skatt og avgift, regnskapsanalyser og andre ulike problemstillinger innen bedriftsledelse.

Teoretiske kunnskaper som oppnås og som er viktige ved arbeid innen andre stillinger innenfor det økonomiske/administrative området i privat og offentlig sektor er blant annet kunnskaper om:

· Bokføring og utarbeidelse av regnskap og årsregnskap

· Analyse og forståelse av regnskap

· Skatte- og avgiftsregler for næringsvirksomhet

· Organisasjonsstrukturer og –utvikling og personalbehandling

· Administrative rutiner og endring av slike rutiner

· Økonomiske kalkulasjoner og utregninger i forbindelse med med interne avgjørelser

Tittelen Bachelor i revisjonsfag oppnås etter fullført studium såfremt karakteren C er oppnådd i emnene Revisjon, Årsregnskap/God regnskapsskikk, Rettslære og Skatterett.

Videre studiemuligheter

Utdanningen danner grunnlag for videre utdanning på mastergradsnivå innen revisjon eller annen mastergrad innen økonomi (se egne opptakskrav for masterstudium ved den enkelte utdanningsinstitusjon).

Studieprogrammets innhold, oppbygging og sammensetning


Ny fagblokk
Emnekode Emnets navn S.poeng O/V *) Studiepoeng pr. semester
  S1(H) S2(V)
5106 Revisjon 20,00 O 10 10
5101 Årsregnskap og god regnskapsskikk 15,00 O 5 10
5355 Skatterett revisoreksamen 20,00 O 20  
5103 Rekneskapsorganisasjon og -system 5,00 O 5  
5104 Regnskap og budsjettering i offentlig
sektor
5,00 O   5
5105 Regnskapsteori 5,00 O   5
Sum: 40 30
*) O - Obligatorisk emne, V - Valgbare emne

Studiet er 1-årig og gir 60 studiepoeng fordelt med 30 studiepoeng pr semester. Studiet bygger på 2 års studier i økonomi og administrasjon eller tilsvarende utdanning, se under punktet Målgruppe og opptakskrav. Fullført studium (jf studieplanen for 3-årig bachelorstudium i revisjon med innfridde karakterkrav i emnene Revisjon, Årsregnskap og god regnskapsskikk, Skatterett revisoreksamen og Rettslære revisoreksamen) gir tittelen Bachelor i revisjonsfag.

Studiet er delt opp i emner som går over ett eller flere semester med et fastsatt antall undervisningstimer pr uke. Hvert emne gir studiepoeng som tilsvarer den arbeidsmengden emnet krever.

Det tas forbehold om endringer i studieplanen.

Arbeids- og læringsformer

Det blir benyttet varierte arbeids- og undervisningsformer i emnene som inngår i studieplanen, for eksempel forelesninger, seminar, gruppeoppgaver, individuelle oppgaver og ekskursjoner. Tradisjonelle forelesningsformer kan bli supplerte med aktiv bruk av e-post, internett, e-læringsprogram og databaserte modellverktøy.

Forholdet mellom teori/praksis

For å bli registrert revisor, må en etter fullført studium med oppfylte karakterkrav (tilleggskrav fra Finanstilsynet), ha minimum 3 års variert revisjonspraksis og bestå en praktisk prøve etter fullført praksisperiode.

Vurderingsformer

Kandidatenes kunnskaper innenfor alle emner i studiet skal evalueres. Høgskolen benytter varierte evalueringsformer. Aktuelle evalueringsformer går fram av emneomtalene.

Det blir benyttet graderte karakterer (A-F med F som ikke bestått). For å få vitnemål (graden Bachelor) i revisjon må en oppfylle kravet til å bli registrert revisor. Det vil si at en må ha fullført studiet etter gjeldende studieplan og ha greidd karakteren C eller bedre i Skatterett revisoreksamen, Rettslære revisoreksamen, Revisjon og Årsregnskap/god regnskapsskikk. Kandidater som ikke klarer karakterkravene, får tittelen Bachelor i økonomi og administrasjon.


Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Bergit Grivi <Bergit.GriviSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Ian Hector Harkness - 09.09.2010