886 Forming (førskolelærer), fordypning

Innledning

Forming er et kunst- og kulturfag og et uttrykks- og kommunikasjonsfag og ivaretar i særlig grad den praktisk-estetiske sida ved det pedagogiske arbeidet med barn. Faget blir i tråd med rammeplanen visualisert gjennom bilde, kunsthåndverk, arkitektur og design. Basis for faget er at skapende aktivitet foregår i en kulturell sammenheng. Faget har et spesielt ansvar for å utvikle bevissthet om estetiske kvaliteter. Studentens eget skapende arbeid med materialer står sentralt i studiet. Erfaring med skapende prosesser vil gi grunnlag for opplevelser, varierte uttrykksmåter og ny kunnskap, og gi studentene trening i og forståelse for skapende prosesser. Slik har faget som siktemål å være personlighetsutviklende.

Fagplanen er en videreføring og fordypning av det faglig-pedagogiske studiet i forming etter Rammeplan for forming fordypning i førskolelærerutdanningen av 3. mars 1997. Studiet har som mål å videreutvikle studentene til pedagogisk arbeid med barn i barnehage, første klasse/småskole, skolefritidsordning, kulturskole og kunstinstitusjoner som henvender seg til barn.

Målgruppe og opptakskrav

Studieenheten er primært rettet mot

  • studenter i 3-årig førskolelærerutdanning med godkjent 10 studiepoeng i forming
  • videreutdanning for førskolelærere. Studieenheten har som mål å videreutvikle studentene til pedagogisk arbeid med barn i barnehage, første klasse/småskole, skolefritidsordning, kulturskole og kunstinstitusjoner som henvender seg til barn.

Mål for studieprogrammet

Studiet har som mål å videreutvikle studentene til pedagogisk arbeid med barn i barnehage, første klasse/småskole, skolefritidsordning, kulturskole og kunstinstitusjoner som henvender seg til barn.

Studiet skal gi studentene kompetanse og trygghet til å bruke faget i yrkessammenheng. Studentene skal skaffe seg nødvendige forutsetninger for å stimulere barns skapende virksomhet, og arbeide målrettet med forming og kunst- og kulturformidling i barnehage/skole. Studenten skal kunne dokumentere og reflektere over eget skapende arbeid og formingsfaglig arbeid med barn. Studentene skal:

  • videreutvikle estetisk sans og uttrykksevne gjennom praktisk skapende arbeid knyttet til områdene bilde, kunsthåndverk, arkitektur og design. Studenten skal kunne drive eget formingsfaglig utviklingsarbeid.
  • kunne arbeide fagdidaktisk med observasjon, planlegging, gjennomføring, dokumentasjon og vurdering av formingsarbeid. Studenten skal kunne visualisere pedagogiske prosesser ved bruk av utstilling som dokumentasjonform.
  • kunne reflektere rundt utvikling av barnehagens fysiske miljø
  • kunne arbeide selvstendig og allsidig med forming og barn, og skape sammenheng mellom teoretisk stoff og praktisk arbeid.

Videre studiemuligheter

  • Kunst og håndverk 1 eller 2 (30 stp)
  • Med Kunst og håndverk 1 eller 2, vil studenten ha faglig grunnlag for opptak til Master i formgiving, kunst og håndverk (120 stp)
  • Med Kunst og håndverk 1 eller 2 vil studenten ha faglig grunnlag for opptak til et bredt spekter av fordypningsstudier i formgivingsfag

Studieprogrammets innhold, oppbygging og sammensetning


Obligatorisk emne
Emnekode Emnets navn S.poeng O/V *) Studiepoeng pr. semester
  S1(H) S2(V) S3(H) S4(V) S5(H) S6(V)
30FOFØ Forming fordypning førskole 30,00 O 15 15        
Sum: 15 15 0 0 0 0
*) O - Obligatorisk emne, V - Valgbare emne

Studieåret organiseres i samlinger på Høgskolen i Telemark, Notodden. Det vil bli fire samlinger à to dager pr. semester.

Mellom samlingene blir det gitt tilbud om regionale samlinger der studentene bor. I mellomperiodene er studiet nettbasert og studentstyrt.

Studiet er inndelt i følgende målområder:

  • Faglig kunnskap; Bilde, skulptur og romlig form, kunst, media og formkultur
  • Pedagogisk arbeid med barn
  • Samhandling og refleksjon

Arbeids- og læringsformer

Studentaktive læringsformer vil dominere i studiet. Skapende arbeid vil ofte innledes med teoretisk innføring og demonstrasjon av arbeid med ulike typer materialer og teknikker. Fagteoretiske temaer vil kunne presenteres i forelesninger og i veiledning knyttet til studentens arbeid. Studentens eget praktiske og teoretiske arbeid vil kunne foregå individuelt eller i gruppe. Gjennom hele studiet må den enkelte student sørge for å sette seg inn i det teoretiske fagstoffet. Studentene trenger tid til å bli kjent med materialer, redskaper og teknikker. Det forutsettes at de arbeider selvstendig og søker veiledning av lærer. Studentene skal ha medansvar for skolens materiell, utstyr og verksteder.

Forholdet mellom teori/praksis

Praksis er lagt inn i studiet etter praksisplan for førskolelærerstudiet.

Vurderingsformer

Gjennom hele studiet vil studenter og lærere delta i en uformell vurdering av praktisk skapende arbeid, oppgaver, studieopplegg og arbeidsformer. Fagets studieutvalg formaliserer denne vurderingen.

Arbeidskrav

  • Alle oppgaver skal utføres, ha veiledning og godkjennes før sluttvurdering kan gis
  • Gjennomført og bestått pedagogisk utviklingsarbeid utført i barnehage, småskole eller med barnegruppe i kulturskole eller lignende
  • Dokumentasjonsutstilling med rapport fra pedagogisk utviklingsarbeid

Praktisk skapende arbeid kan foregå i grupper, mens den skriftlige delen som omfatter logg og didaktisk/teoretisk besvarelse skal være individuell. Produkter som ikke er forelagt faglærer til veiledning, kan bli avvist som komponent i avsluttende vurdering.

Vurderingskriterier

Kriterier for vurdering av praktisk skapende arbeid med logg er:

Arbeidsinnsats, teknisk gjennomføring, materialbruk, kreativ idé, estetisk utforming og funksjon for produkt og logg.

Kriterier for didaktisk/teoretisk beskrivelse er:

Teoretisk begrunnelse, didaktisk forståelse og refleksjon.

Avsluttende vurdering

Det foretas en formell evaluering med gradert karakter av tre utvalgte praktiske arbeider med didaktisk/teoretisk skriftlig del. Faglærer velger ut to av periodene og studenten velger en. Pedagogisk utviklingsarbeid vurderes også med gradert karakter og inngår i avsluttende vurdering. Ved vurdering av hver periode vektes praktisk skapende arbeid 2 og didaktisk/teoretisk beskrivelse 1. Studenten får vite hvilke oppgaver som trekkes ut 2 uker før innleveringsfrist.

 

Vekt

Delkarakter fra utvalgt arbeid 1

20%

Delkarakter fra utvalgt arbeid 2

20%

Delkarakter fra utvalgt arbeid 3

20%

Delkarakter fra Dokumentasjonsutstilling med rapport, utviklingsarbeid

40%

Det gis én karakter som føres på vitnemålet. Karakterskalaen er gradert fra A til F, hvor A er beste og E laveste ståkarakter. Hvert delemne må ha bestått karakter for at hovedemnet skal være bestått. Det vises for øvrig til eksamensreglement for Høgskolen i Telemark.


Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Eli Thorbergsen <Eli.ThorbergsenSPAMFILTER@hit.no>,Åsbjørg Moland <Asbjorg.MolandSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Ian Hector Harkness - 09.07.2010