962 Utefag (førskolelærer), fordypning
Innledning
Studiet er rettet mot arbeid med barn i førskole, med vekt på å integrere fysisk fostring og naturfag. Undervisningen er praktisk lagt opp med lek og læring i naturen, og feltarbeid knyttet til høstfjellet, vinterfjellet, kysten og fjæra. Mye av studiearbeidet er praktisk rettet. Det er 4 samlinger på Notodden hvert semester. Hver samling foregår torsdag og fredag i utvalgte uker. I tillegg kommer "regionale samlinger" ved studiestedene Porsgrunn, Notodden og Drammen. Feltkursene gjennomføres fortrinnsvis onsdag - fredag.
Målgruppe og opptakskrav
Fordypningsenheten i utefag, 30 studiepoeng, er ei videreføring av og en fordypning i fagene "naturfag med miljølære" og "fysisk fostring" i førskolelærerutdanningen. Fordypningsenheten er rettet mot studenter i 3-årig førskolelærerutdanning, og kvalifiserer for pedagogisk arbeid med barn. Enheten kan også inngå som videreutdanning.
Utefag ved Høgskolen i Telemark er organisert innenfor de rammer som er satt i rammeplanen, men innholdet i utdanningen er preget av lokale forutsetninger og muligheter.
Mål for studieprogrammet
Studentane skal
- tilegne seg teoretisk kunnskap om og praktiske erfaringer med ulike naturtyper og bevegelsesmiljø, og utvikle kunnskap om og forståelse for vekselvirkninger mellom naturen og mennesket
- tilegne seg teoretisk og praktisk kunnskap for å kunne stimulere barn til leik, undring, glede og mestring i naturen med utgangspunkt i barn sine egne forutsetninger
- tilegne seg kunnskap for å kunne skape et prosessorientert læringsmiljø, og utvikle selvstendighet, ansvar og kreativitet
- videreutvikle fagdidaktisk kompetanse, kritisk refleksjonsevne og innsikt i pedagogisk utviklingsarbeid relatert til samvær med barn i naturen
- tilegne seg større innsikt i forholdet mellom barn og deres naturmiljø, i den motoriske utviklingen hos barn og i samspillet mellom barn sin motoriske utvikling og bevegelser i naturen til ulike årstider
Studieprogrammets innhold, oppbygging og sammensetning
Obligatorisk emne
|
Fordypingsenheten i utefag er bygd opp med følgende tre delemner:
- NATUREN OG MENNESKET
- BARN-BEVEGELSE-NATUR
- BARNEHAGEN OG SKOLENS UTEOMRÅDE OG NÆRMILJØ
Fagdidaktikk er knytt til alle delemnene.
Arbeids- og læringsformer
Teori, praktisk arbeid og prosjektarbeid skal sammen danne grunnlaget for en helhetlig og reflektert forståing av arbeidet med fordypningsenheten i utefag. Det legges vekt på å integrere undervisningen med tema som inneholder ulike fagområder innen fagene naturfag og fysisk fostring.
Praktisk-pedagogisk arbeid vil i hovedsak foregå ute i naturen, slik at studentene får erfaring med å legge til rette aktiviteter for og med barn i naturen. Den praktiske undervisningen er obligatorisk.
Praktisk arbeid med barnehagebarn i en barnehages referanseområde er gjennomgående tema gjennom hele året, Arbeidet dokumenteres ved bruk av didaktisk relasjonsmodell, med forberedelser, gjennomføringer og evalueringer. Bachelor oppgaven (for studenter i grunnutdanning) er knyttet til arbeid med/i referanseområdet.
Feltarbeid er en viktig arbeidsform i utefag. Studentene må regne med utgifter til feltarbeid. Undervisningen foregår i følgende former:
- 3 dager feltarbeid med overnattinger i haustfjellet.
- 2 dager feltarbeid i vinterfjellet.
- 3 dager feltarbeid med overnattinger ved kysten.
- Feltdager i skogen og ved vann og vassdrag.
- Forelesninger.
- Veilederstyrt og studentstyrt gruppearbeid.
- Individuelt arbeid, praktisk og metodisk.
- Egentrening/dyktighetstrening.
- Bachelor oppgave.
- Praktisk-metodisk arbeid med barn.
Forholdet mellom teori/praksis
I studiet inngår 5 dager fagpraksis med barnehagebarn. Praksis inngår i annet arbeid med oppgaver, der skriftlige rapporteringer inngår.
Vurderingsformer
Studentene vurderes gjennom studiet ved arbeidskrav som skal godkjennes, og gjennom avsluttende prøver og eksamen.
Arbeidskrav:
- Godkjent frammøte til obligatorisk undervisning (samlingene er obligatoriske)
- Feltarbeid med tilhørende journaler må være gjennomført til godkjent
- Godkjente mapper og journaler fra oppgaver, feltarbeid og fagpraksis
- Godkjent dyktighetsprøve innenfor utvalgte emner
- Bachelor oppgave
- 5 godkjente fagpraksisdager med barn
For at studentene skal få anledning til å avlegge eksamen må disse kravene være oppfylte.
Eksamen består av:
a) Individuell praktisk-muntlig prøve. Graderte karakterer (15stp)
b) Individuell bachelor oppgave. Graderte karakterer (5stp (+5stp innenfor pedagogikk)
c) 2 individuelle praktisk-skriftlige mappeoppgaver. Graderte karakterer (til sammen 5stp)
d) Feltarbeid i haustfjellet med feltrapport og artsprøve, vurdert til bestått (5stp)
e) Artsprøver. Vurdert til bestått.
Hvert av punktene a, b, c, d og e må vurderes til bestått resultat for godkjent studium.
Det gis en gradert karakter på vitnemålet, gradert fra A til F der A er beste og E er laveste ståkarakter. Det vises dessuten til forskrift om eksamen ved Høgskolen i Telemark.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Robert Larsen <Robert.LarsenSPAMFILTER@hit.no>,Roar Kråkenes <Roar.KrakenesSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Ian Hector Harkness - 09.09.2010