952 Engelsk 1 (ordinær og nett)

Mål for studieprogrammet

Gjennom arbeidet med fagenheten skal studentene tilegne seg:

  • faglig kunnskap, ferdighet til å kunne bruke skriftlig og muntlig engelsk på en funksjonell måte
  • ferdighet til å fungere som gode språkmodeller for elvene
  • innsikt i engelskspråklig litteratur
  • kunnskap om og innsikt i kulturelle, sosiale og politiske forhold i engelsktalende land
  • kunnskap om undervisning i og læring av fremmedspråk
  • grunnlag for å drøfte målet for engelskopplæringen i grunnskolen
  • kunnskap om og ferdighet i å planlegge, gjennomføre og vurdere undervisning i engelsk for elever med ulike evner og forutsetninger
  • grunnlag for fagdidaktisk nytenkning og for kritisk vurdering av egen praksis
  • grunnlag for videreutvikling og utforskning av faget

Studieprogrammets innhold, oppbygging og sammensetning


Obligatorisk emne
Emnekode Emnets navn S.poeng O/V *) Studiepoeng pr. semester
  S1(H) S2(V)
30EN1 Engelsk 1 - ordinær 30,00 O 15 15
30EN1N Engelsk 1 - nett 30,00 O 15 15
Sum: 15 15
*) O - Obligatorisk emne, V - Valgbare emne


Ordinær Engelsk 1 i Porsgrunn følger emnet 30EN1 ovenfor Engelsk 1 - nett følger emnet 30EN1N ovenfor.

Formålet for fagenheten i engelsk er å utdanne lærere i engelsk for grunnskolen. Med utgangspunkt i moderne lingvistikk og moderne undervisningslære/fagdidaktikk, tar en sikte på å gi studentene bådeinnsikt i språkets struktur og funksjonsmåte og de ulike måter å nytte denne innsikt på i engelskundervisningen. Tyngdepunktet vil naturlig ligge - praktisk og metodisk – på de språkproblemene en møter i skolen.

Forutsetningen for å bli en god lærer i engelsk er for øvrig ikke bare et spørsmål om språkferdighet og ”metodikk”, men også i høy grad om innsikt i litteratur, samfunnsliv og åndsliv i engelsktalende land, først og fremst Storbritannia og USA. Studiet tar sikte på å skape forståelse for kulturelle særpreg, tradisjoner, årsakssammenhenger og kulturelt betingede normer. Engelsk er også et dannelsesfag og studiet i kultur- og litteraturkunnskap vil bidra til utviklingen av lærerkandidatens personlighet.

Bruk av IKT i grunnskolen stiller nye krav til lærernes kunnskap, erfaring og mestring av IKT-baserte hjelpemidler, spesielt i relasjon til språklæring og språkbehandling. Det er derfor nødvendig at studentene gjør bruk av IKT som en del av lærerutdanningen i engelsk.

Kurset består av fire integrerte disipliner: språklære, samfunnsstudier/kulturkunnskap, litteratur og fagdidaktikk.

SPRÅKLÆRE

a) Fonetikk og uttaleøvelser

Studentene må tilegne seg innsikt i de forskjellige sider av fonetikken, både teoretisk og praktisk: lydskrift, språklyder, trykkforhold, setningsmelodi, svakformer. Ikke minst viktig er det at de blir satt i stand til å rette på vanlige feil hos norske elever. For å kunne gjøre det, må engelsklæreren også selv ha en god uttale. Stor vekt vil derfor bli lagt på forbedring av studentenes uttale ved systematisk bruk av audio/visuelle hjelpemidler (språklaboratorium) - ved faglærerens korrigering og råd - og ikke minst ved studentenes egen innsats. Studentene har høve til å arbeide på egen hånd i multimediarommet. Den språkmodell som blir nyttet er RP-engelsk, men studenter som har amerikansk bakgrunn kan nytte amerikansk engelsk. I løpet av studietiden bør studentene stifte bekjentskap med forskjellige former for engelsk.

b) Språkbruk og grammatikk

Formålet med denne delen av studiet er både praktisk og teoretisk. Studentene lærer å kunne bruke engelsk språk i ulike situasjoner uten alvorlige feil, samtidig som de tilegner seg grunntrekkene i moderne engelsk språklære, ordlære (morfologi) og setningslære (syntaks). Studiet omfatter dessuten elementer fra semantikk, sosiolingvistikk, tekstlingvistikk, feilanalyse og kontrastiv lingvistikk (engelsk og norsk). Hovedvekten blir lagt på innøvingen av språkstrukturer og idiomatikk for å oppøve studentenes språkverdighet, skriftlig og muntlig.

KULTURKUNNSKAP

Gjennom studiet i kulturkunnskap skal studentene skaffe seg innsikt i og forståelse av de kulturelle forhold i engelsktalende land, med særlig vekt på Storbritannia og USA. Kulturkunnskap omfatter geografi, historie, politiske og sosiale forhold, seder og skikker. Studiet i kulturkunnskap skal gi studentene innsikt i problemstillinger knyttet til formidling av kultur, spesielt i forbindelse med flerkulturelle samfunn. Studiet skal gjøre studentene i stand til å reflektere over egen kultur så vel som over kulturen i engelsktalende land. Studentene må følge med i engelskspråklige aviser og tidsskrifter (f.eks. på Internett), radio og fjernsyn.

LITTERATUR

De litterære tekstene hentes fra moderne engelskspråklig litteratur med særlig vekt på britisk og amerikansk. Pensum omfatter romaner, skuespill, noveller, fagprosa og poesi. Utvalget inneholder også barne- og ungdomslitteratur og det vil fokuseres på hvordan disse tekstene kan benyttes i skolen. Det vil også bli lagt vekt på tekstenes litteraturhistoriske sammenheng, grunnprinsippene for litterær analyse samt tekstenes kulturelle forankring.

FAGDIDAKTIKK

Det kreves at studenten kjenner til utviklingen av prinsippene for moderne fremmedspråkundervisning og kan vurderer forholdet mellom språkvitenskap og språkundervisning. Det kreves også at studentene er i stand til å foreta en kritisk vurdering av lærebøker og andre læremidler som anvendes i norsk skole. Fagdidaktikk er integrert i undervisningen i de forskjellige delene av faget. Tilbakemelding på egen undervisning vil bli gitt av øvingslærer i forbindelse med praksis.


Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter  <>,Inger Anne Søfting <Inger-anne.SoftingSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Ian Hector Harkness - 08.09.2010