VUPUBPL Pedagogisk ledelse – barnehagen som en lærende organisasjon, master
Innledning
Studiet bygger på Strategi for kompetanse for framtidens barnehage 2014 – 2020 (Kunnskapsdepartementet), der de ansattes kompetanse er beskrevet som den viktigste enkeltfaktoren for at barn skal trives og utvikle seg i barnehagen (Kompetansestrategien s. 5).
Målgruppe og opptakskrav
Opptakskrav: Førskolelærerutdanning eller tilsvarende. Søkere må tilfredsstille opptakskravet til Høgskolen i Telemarks masterutdanning i pedagogikk med vekt på didaktikk og ledelse, med karakterkrav på C i gjennomsnitt.
Studiet retter seg mot barnehagelærere som arbeider som pedagogiske ledere i barnehagen, men vil også være aktuelt for styrere og barnehagelærere som arbeider i andre stillinger. Videreutdanningen er åpen for søkere med variert erfaringsgrunnlag.
Det skal arbeides med et utviklingsarbeid gjennom hele studiet, studenten må derfor være ansatt i/tilknyttet en barnehage der utviklingsarbeidet kan utøves.
For opptak på grunnlag av realkompetanse til et mastergradsstudium kreves det at utdanning/praksis er på nivå med relevant bachelorstudium/ordinære opptakskrav. Det er opp til høgskolen å avgjøre hva som er relevant praksis/utdanning/organisasjonserfaring i forhold til søkt studium.
Mål for studieprogrammet
Barnehagen er en sentral samfunnsaktør, noe som forutsetter at alle i barnehagen kjenner og har kompetanse til å operasjonalisere lovverk og forskrifter som regulerer barnehagevirksomheten. Målet med studiet er å gi pedagogiske ledere ledelseskompetanse slik at medarbeidere blir inspirert, motivert og aktivert til å arbeide i tråd med offentlige retningslinjer som regulerer virksomheten, og igangsette utvikling og læringsprosesser som får betydning for barns trivsel og læring i tråd med barnehagens mandat.
Studieprogrammets innhold, oppbygging og sammensetning
Emne:
|
Emnet «Pedagogisk ledelse – barnehagen som lærende organisasjon» går over to semestre, er samlingsbasert og består av heldagssamlinger og nettsamlinger. Organisering vises i semesterplan, og evt. på studiets nettside. Se emneomtale. Undervisningsspråket er norsk med muligheter for gjesteforelesninger på engelsk.
Internasjonalisering
Det er ikke lagt opp til internasjonalisering i studiet.
Arbeids- og læringsformer
Se emneomtale.
Forholdet mellom teori/praksis
Se emneomtale.
Vurderingsformer
Se emneomtale.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter , sist oppdatert av Tone Marit Tesdal - 26.02.2015