676 Spesialpedagogikk, grunnutdanning
Innledning
Spesialpedagogikk er et sentralt arbeidsfelt i en inkluderende barnehage, skole eller annet opplæringstilbud. Studiet bygger på ulike læringsperspektiver, men vil ha hovedfokus på intereraksjon mellom individets læring og utvikling gjennom aktiviteter i sosiale kontekster. Kunnskap om barn og unges individuelle forutsetninger og læringsmiljøets betydning er vesentlig for å lykkes i arbeidet med tilpasset opplæring og inkludering. Ferdigheter i forhold til kartlegging og tiltak er på sin side avgjørende for å ivareta den enkelte. I tillegg kreves et positivt menneskesyn for å lykkes i samhandling og opplæring av barn og unge med spesielle behov.
Tidlig innsats og forebyggende spesialpedagogisk virksomhet er også avgjørende for å sikre muligheter til optimal læring og utvikling.
Målgruppe og opptakskrav
Generell studiekompetanse
Mål for studieprogrammet
Etter dette studieåret skal studenten ha grunnleggende spesialpedagogisk kompetanse for å tilpasse undervisningen til barn og unge med spesielle behov. Studiet kvalifiserer studentene til arbeid med spesialpedagogisk tilrettelegging i barnehage, grunnskole, videregående opplæring og voksenopplæring og kan gjerne kombineres med ulike faglærerutdanninger som for eksempel kroppsøving og/eller kunst og håndverk.
Læringsutbytte
Studiet gir generell kompetanse i forhold til læring og utvikling, samt spesifikk kompetanse i forhold til barn, ungdom og voksne med særskilte opplæringsbehov. Målet for studiet er å utvikle studentenes fagkompetanse, didaktiske kompetanse, sosiale kompetanse, endrings- og utviklingskompetanse samt yrkesetiske kompetanse.
Studenten skal tilegne seg teoretiske kunnskaper om tilpasset opplæring, inkludering, lærevansker samt funksjons- og utviklingshemning. Videre skal studenten kunne tilpasse undervisningen til den enkelte elevs forutsetninger og behov samt synliggjøre holdninger som representerer likeverd overfor mennesker som har behov for tilpasset opplæring. For å oppnå denne målsettingen må studenten tilegne seg teoretiske kunnskaper, ferdigheter og utvikle holdninger i faget i tråd med emnebeskrivelsene.
Studiet kvalifiserer primært til arbeid med barn, unge og voksne med spesielle behov i barnehage, skole, videregående opplæring samt innen andre sektorer der læring og utvikling er en vesentlig del av virksomheten. Studiet kan, sammen med annen utdanning, kvalifisere til opptak på spesialpedsgogikk eller master i pedagogikk.
Studieprogrammets innhold, oppbygging og sammensetning
|
Innholdet i studiet bygger på målet for studieprogrammet og tar utgangspunkt i 2 hovedemner:
Spesialpedagogikk med vekt på tilpasset opplæring og inkludering
Spesialpedagogikk med vekt på funksjonsnedsettelser og lærevansker
Emnene er uavhengige av hverandre og kan følges enkeltvis som 30 studiepoengs emner eller som et årsstudium på i alt 60 studiepoeng.
Internasjonalisering
Det vil bli gitt muligheter for praksis i utlandet.
Arbeids- og læringsformer
Undervisningen vil delvis foregå gjennom forelesninger og seminarer og arbeidsformene skal generelt preges av kritisk tenkning, drøfting og refleksjon. Veiledning av studentene både i forhold til teoretisk arbeid og praksis er også vektlagt. Det forutsettes at studenten yter en selvstendig studieinnsats i form av selvstudium, gruppearbeid , prosjektarbeid og oppgaver. Studiet er basert på at læring oppstår i fellesskap og gjennom studentenes egen aktivitet.
Fronter blir brukt som kommunikasjonsverktøy i læringsprosessen. Mye av kommunikasjonen mellom studenter og lærere vil foregå her. Det vil bli gitt veiledning individuelt og i grupper.
Forholdet mellom teori/praksis
Det vil være 1 uke praksis i 2. semester.
Vurderingsformer
Se under hvert emne.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Oddvar Hjulstad <oddvar.hjulstadSPAMFILTER@hit.no> - 26.02.2015