2306 IKT i læring 1

Innledning

Digital kompetanse betyr å kunne bruke digitale verktøy og ha en tilstrekkelig forståelse av teknologien til å kunne fungere i og påvirke egen studiesituasjon, framtidig yrke og samfunnet generelt.

I læreplanverket for Kunnskapsløftet (LK-06) er digital kompetanse beskrevet som en av de fem grunnleggende ferdighetene elevene skal tilegne seg i skolen sidestilt med ferdighetene å kunne uttrykke seg muntlig, skriftlig, å kunne lese og regne. De fem basisferdighetene inngår i et helhetlig perspektiv som favner læringsstrategier og sosial kompetanse.

Studie gir en grunnleggende innføring i de viktigste verktøyene for bruk i skolen.

I Kunnskapsløftet er digital kompetanse sidestilt med ferdigheter i skriving, lesing og regning og inngår i et helhetlig perspektiv som favner læringsstrategier og sosial kompetanse. Digital kompetanse er konkretisert og bygget inn i de ulike læreplanene for fagene og IKT beskrives som del av en samlet utviklingsstrategi.

Studiet dekker pedagogisk bruk av IKT i skolen. IKT åpner for nye pedagogiske utfordringer og muligheter, blant annet for nye kontaktformer studentene imellom, og mellom studenter og lærere. IKT-undervsiningen skal fungere som en verktøy- og kunnskapsplattform for fagene i allmennlærerutdanningen. De operative kunnskapene og ferdighetene studentene tilegner seg gjennom undervisning og veiledning, skal de etter hvert bruke for å utvikle innhold og form i andre faglige sammenhenger.

Studentene må sørge for å anvende det de lærer og selv utvikle kompetansen sin videre. Det er en forutsetning for deltakelse at studentene kjenner til bruk av standard IKT-verktøy og disponerer egen PC med standard programvare og god internettilgang. Studentene må inngående beherske gjeldende systemer for kommunikasjon og publisering - en læringsplattform (LMS) og videokonferanse.

Målgruppe og opptakskrav

Målgruppe:
Primært lærere på alle trinn i grunnskolen, men også de som arbeider med pedagogisk anvendelse av IKT i andre sammenhenger og yrker.

Opptakskrav:
Generell studiekompetanse

Mål for studieprogrammet

Mål er beskrevet i detalj i fagplanene for hver av de to modulene.

Læringsutbytte

Læringsutbytte er beskrevet i detalj i fagplanene for hver av de to modulene.

Studieprogrammets innhold, oppbygging og sammensetning


Obligatorisk emne
Emnekode Emnets navn S.poeng O/V *) Studiepoeng pr. semester
  S1(H) S2(V) S3(H) S4(V) S5(H) S6(V)
IKT 301 IKT i læring - innføring i
informasjons- og kommunikasjonsteknologi
15,00 O            
IKT 302 IKT i læring - Pedagogisk bruk av IKT 15,00 O            
Sum: 15 15 0 0 0 0
*) O - Obligatorisk emne, V - Valgbare emne

Studieprogrammet er organisert i to moduler:

IKT i læring 301: Grunnleggende ferdigheter

IKT i læring 302: Pedagogisk bruk av IKT.

Se detaljer under hver enkelt emne.

Internasjonalisering

Det legges opp til en faglig utenlandstur på vårsemesteret om det er ønske fra studentene.

Arbeids- og læringsformer

Studiet er organisert som nettstudium med obligatoriske samlinger.

Modul 1 IKT 301 har fast undervisningstid på nett i sanntid hver tirsdag kl 1500-1800
Modul 2 IKT 302 har fast undervisningstid på nett i sanntid hver onsdag kl 1600-1900

Fravær fra obligatorisk studieaktivitet iflg semesterplanen og manglende innleveringer - uansett årsak - skal erstattes med tilsvarende studieaktivitet/innlevering etter avtale med faglærer. For å framstille seg til eksamen må obligatoriske deler av studiet være fullført og godkjent av faglærer. Obligatoriske samlinger kan bare unntaksvis erstattes av annen akivitet.

Eventuell studietur, omfang og innhold, blir avklart i samråd med studentene innen 2 mnd. etter studiestart.

Forholdet mellom teori/praksis

Studenter som tar faget som del av allmennlærerutdanning, har obligatorisk skolepraksis iflg praksisplan ved EFL. Studenter med godkjent lærerutdanningspraksis har fagdidaktisk oppgave i skolepraksisperioden. Det legges vekt på å bruke den teoretiske kunnskapen i praksis, dette blir bl.a. ivaretatt ved praksis i grunnskolen der studenten bruker informasjonsteknologien i skolens fag.

Vurderingsformer

Se detaljer under emner.


Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Hans-Olav Johnsen <hans.o.johnsenSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Nina Holmberg Lurås - 09.04.2015