"Bevis" for at 0=1
Bevis
La oss løse integralet
\begin{align} \int \frac{1}{x} dx \end{align}ved hjelp av delvis integrasjon. Vi bruker likheten
\begin{align} \int u \cdot v' \ dx = u \cdot v - \int u' \cdot v \ dx \end{align}der vi velger $u=\frac{1}{x}$ og $v'= 1$, som gir $u' = -\frac{1}{x^2}$ og $v=x$. Ved å utnytte at vi kan skrive
\begin{align} \int \frac{1}{x} dx = \int \frac{1}{x} \cdot 1 \ dx \end{align}så får vi:
\begin{align} \int \frac{1}{x} dx &= x \cdot \frac{1}{x} - \int x \cdot -\frac{1}{x^2} dx \\ \int \frac{1}{x} dx &= 1 + \int \frac{1}{x} dx \\ \int \frac{1}{x} dx - \int \frac{1}{x} dx &= 1 \\ 0 &= 1 \end{align}Problemet med beviset
Det er opplagt at noe må være feil med beviset, men likevel har vi ikke gjort noe som helst galt i vår utregning. Problemet er faktisk at likheten vi bruker ved delvis integrasjon er ufullstendig:
\begin{align} \int u \cdot v' \ dx = u \cdot v - \int u' \cdot v \ dx \end{align}Vi utledet denne likheten ved å starte med den deriverte av et produkt av $u$ og $v$:
\begin{align} (u \cdot v)' = u' \cdot v + u \cdot v' \end{align}Vi integrerte så hver side av likheten. Siden vi har den deriverte av $u\cdot v$ på venstresiden, får vi tilbake produktet:
\begin{align} \int (u \cdot v)' dx &= \int u' \cdot v \ dx + \int u \cdot v' \ dx \\ u \cdot v &= \int u' \cdot v \ dx + \int u \cdot v' \ dx \end{align}Problemet ligger i integralet vi gjorde på venstre side. Siden vi faktisk har utført et ubestemt integral, måtte vi teknisk sett lagt til en ubestemt konstant, $C$:
\begin{align} u \cdot v + C = \int u' \cdot v \ dx + \int u \cdot v' \ dx \end{align}Etter en omskriving, får vi den kjente likheten, bare med en ekstra konstant:
\begin{align} \int u \cdot v' \ dx = u \cdot v - \int u' \cdot v \ dx + C \end{align}Innsatt i den opprinnelige utregningen vår, får vi:
\begin{align} \int \frac{1}{x} dx &= x \cdot \frac{1}{x} - \int x \cdot -\frac{1}{x^2} dx + C\\ \int \frac{1}{x} dx &= 1 + \int \frac{1}{x} dx + C\\ \int \frac{1}{x} dx - \int \frac{1}{x} dx &= 1 + C\\ 0 &= 1 + C \\ \end{align}Dette viser bare at konstanten $C$ i dette tilfelle må være lik $-1$, og vi har en uproblematisk likhet.
Nøkkelpoeng
- Formelen vi bruker for delvis integrasjon er ufullstendig.
- Det skal egentlig stå en ukjent konstant $C$ på høyre side i tillegg.
- Man bruker vanligvis delvis integrasjon uten denne konstanten og bare legger den på etter vi er ferdig. Dette er bare av latskap.
Oppgaver
Oppg. 1
Hvorfor har vi løst paradokset $0=1$ ved å inkludere konstanten $C$?
Løsning