Programmering

På denne siden finner du ressurser for programmering i forskjellige språk.

Javascript

Listen under viser programmer som kan brukes til å demonstrere naturfag eller matematikk. Trykk på linken for å komme til demonstrasjonen. Høyreklikk og velge "lagre som" dersom du vil laste ned kildekoden. NB: Disse demonstrasjone er under arbeid.

Jeg har også laget et sett med læringsvideoer for de som ønsker å komme igang med å programmere i Javascript. Du finner disse under video-seksjonen på denne siden. Trykk her for å komme til videoene.

Til toppen

Python

Listen under inneholder små Python-programmer som kan brukes i matematikk eller naturfag.

Wallis metode for å tilnærme \(\pi\)

John Wallis utviklet i 1655 en metode for å tilnærme \(\pi\). Metoden går ut på å multiplisere sammen alle partall kvadrert og dele dette med produktet av alle tall som kom før og etter hvert partall. Dette produktet gir oss:

\begin{equation} \frac{\pi}{2} \approx \frac{2\cdot 2}{1\cdot 3}\cdot \frac{4\cdot 4}{3\cdot 5} \cdot \frac{6\cdot 6}{5\cdot 7} ... \end{equation}

I linken under finner du et enkelt Python-program hvor denne metoden er implementert. Dette eksemplet kan f.eks. brukes som trening å jobbe med løkker i programmering. For et bevis for metoden, se denne videoen av 3Blue1Brown.

Til toppen

C

For å kompilere koden til et kjørbart program, anbefales det å laste ned Visual Studio dersom man er på Windows (velg Community edition).

Til toppen

Scratch

For å bruke programmene under, må man åpne editoren til Scratch på denne nettsiden og laste opp filene.

Til toppen