Bildet viser en tavle med lapper

Agile Metoder

Agile metoder, eller lettvekts-metoder, er på noen måter motsetningen til de strukturerte metodene. Noen eksempler er Kanban, SCRUM, XP, og Crystal. Agile kan bli oppsummert i 5 kategorier - verktøy, praksis, metoder, prinsipper og verdier (Systemutviklingsmetoder - Forelesning v/Tove Bøe, personlig kommunikasjon, 24. oktober 2022). Verdiene kommer fra Agile Manifesto laget av en gruppe utviklere som ønsket å definere et sett med verdier for effektiv og verdifull utvikling av kode (Agile Manifesto, 2001). Manifestoet er utgangspunktet for prinsippene, metoder og praksis.

Vi ønsker å se litt nærmere på SCRUM som eksempel for agil metode.

SCRUM

Alt i alt kan vi kort oppsummere SCRUM til 5 steg.

Scrum-prosessen avbildet. Steg 1-5 m/iterasjon.
Figur 2 (Scrum.org, 2022): Beskriver Scrum-prosessen og viser iterering.

Product Backlog

I prosjekter som bruker SCRUM-metoden så finnes det 3 viktige parter - produkteier, scrum master, og teamet (Sutherland, 2014, s.18-21). Sammen, i begynnelsen av prosjektet, går de sammen om å opprette en Product Backlog. Dette er en samling av spesifikasjoner og funksjoner som skal inkluderes i det endelige produktet, feks. i form av user stories (Scrum - Forelesning v/Tove Bøe, personlig kommunikasjon, 02. november 2022). En Product Backlog er alltid mulig å endre over tid, av alle deltagere. Sammen så designer man produktet, og bryter funksjonene ned i enkle steg. Etter dette starter den første av flere seremonier, sprint-planlegging. (Sutherland, 2014, s.24)

Sprint Planning

Sprint-planleggingen er delt inn i 2 faser, den første hvor man definerer hvilken prioritet de forskjellige funksjonene har (høy eller lav), og man bruker tid på å forstå ønskene til produkteieren. Den andre fasen er fokuset flyttet over på å definere hva som må til for at en oppgave skal være “ferdig”, og man arbeider fra høy prioritet til lav prioritet (Sutherland, 2014, s.28). I løpet av planleggingsfasen, så forsøker man estimere mengde arbeid og tidslinje for prosjektet.

Sprint Backlog

Man lager også en "Sprint Backlog", altså en oversikt over oppgavene man definerte i fase 1 og 2. Her bestemmer man hva man skal gjøre i kommende sprint. En "Sprint Burndown Chart" er en oversikt over antatt gjenværende arbeidsmengde, og kan planlegges med feks. Planning Poker(Scrum - Forelesning v/Tove Bøe, personlig kommunikasjon, 02. november 2022).

Daily Scrum

Videre arbeider man med såkalt “Daily Scrum”, dvs. at man arbeider men oppgavene valgt i sprint-planleggingen. Dette gjør man i tidligere bestemt tid, mellom 2-4 uker. I denne perioden har man daglige møter, “Daily Standups”. I disse møtene gir man info om egen oppgave; hva man gjorde i går, hva man skal gjøre i dag, og hva som kan være et hinder for fremgang (Sutherland, 2014, s.33)

Daily Scrum, Post-It lapper som illustrerer hva man snakker om i en Daily Standup.
Figur 3 (Constantino, 2021): "To Do, Doing og Done" - hovedtemaet under en standup.

Sprint Review og Retrospective

Når sprintene er ferdig holder man møte for å få total oversikt over arbeidet utført, “sprint review”. Her demonstrerer teamet hva som har blitt oppnådd i sprinten, og arbidet vurderes. Man går over til “Sprint Retrospective”, og man gir forslag til forbedring og man jobber sammen om å oppdatere burndown chart og product backlog. (Sutherland, 2014, s.39-40). Etter steg 5, itererer teamet over prosessen igjen og igjen til et produkt som oppfyller alle kravene til produkteier. Prosjektet ansees da som ferdig.

Pil peker til venstre

Forrige side

Neste side

Pil peker til høyre