Peers matematikkside

KURSSIDE MAT101

På denne siden vil du finne fagstoff til MAT101 kurset som undervises høsten 2016.

Nyheter

Sensur nasjonal deleksamen

Det er sikkert noen som er spente på når sensuren faller på nasjonal deleksamen. Det jeg har klart å fange opp sålangt er at de som sensurer dette har frist til 21. desember med å berette inn resultatene til NOKUT. NOKuT har bebudet at dette skal legges ut så fort som mulig etter det. Forhåpentligvis betyr dette at resultatene kommer 22. desember, men det kan kanskje drøye til 23. desember også. Vi får se.



Tilbakemelding obligatorisk oppgave

Vi prøver å gi tilbakemelding på obligatoriske oppgaven fortløpende. Det er ganske mye jobb med å lage de tilbakemeldingene, men både Ida og jeg prøver å ta unna litt hver dag fremover slik at tilbakemelding forhåpentligvis kan gis ganske raskt.



Nyhetsarkiv

Innholdsfortegnelse for denne siden

Siste oppdateringer Arkiv oppdateringer
Generell informasjon

Undervisningen starter opp mandag 22.august klokken 09.00. Det blir nettforelesning hver mandag fra 09.00 til 13.00. I tillegg vil det være oppgavegjennomgang på onsdager fra 12.30 til 14.00. Det vil også være aktuelt å bruke noen fredager til veiledningen fra midten av semstereret.

Her finner dere direktelenke til forelesningsrommet. Bruk gjerne denne så slipper dere å gå via fronter.

Nedenfor finner dere direkte link til grupperommene. Noen ganger vil dere ha behov for å kunne logge dere på lærernes personlige konferanserom. I listen under finner dere direkte lenke til Ida og Peer sine personlige konferanserom Undervisningen mandager finner sted på Rom L302B. På onsdager bruker vi rom S314A. Campusstudenter kan følge undervisningen fra disse klasserommene. Hvis det er Campusstudenter som er enkelte ganger er forhindret i å møte fysisk opp i klasserommet er det selvsagt mulig for dere å følge det på nett. Likeledes er selvsagt nettstudenter også velkommen til å være med i klasserommet om det av ulike grunner passer bedre enn å følge det på nett.

Tilbake til innholdsfortegnelse
Eksamen

Det blir to eksamener i tilknytning til MAT101 høsten 2016. Det er mulig å søke om å få ta nasjonal deleksamen den 1. desember lokalt. Mer informasjon om frister, fremgangsmåte samt skjema for søknad finner dere i lenken under

Informasjon om ekstern avvikling av eksamen

NB! I studentweb står det at det er muntlig eksamen i kurset til jul. Det er feil og blir rettet opp så snart som mulig. Eksamensformen blir som skissert over.

Tilbake til innholdsfortegnelse
Eksamen 24. oktober

Under denne overskriften vil dere finne info som angår eksamen den 24. oktober.

Vi har laget en pensumoversikt som viser hva som er gjennomgått og hva som kan spørres om til eksamen. Dere finner temalisten her. Dersom det er noe feil eller uklarheter med oversikt så ta kontakt med oss snarest slik at vi får rettet det opp.

Formelark

Det blir utdelt et formelark sammen med eksamensoppgavene. Hvordan formelarket ser ut vil dere se på prøveeksamen. Dersom det er formler som dere savner og som dere mener bør være med kan dere si i fra til oss innen mandag 17. oktober så vil vi vurdere om de bør være med eller ikke.

Endelig utgave av formelarket er nå klart og det finner dere her LK06

Det er ikke tillatt å ta med LK06 på eksamen. Dere vil imidlertid få kopiert opp matematikkdelen av LK06 og denne legges ved eksamensoppgavene som dere får utdelt. LK06

Gamle eksamensoppgaver

I lenken under finner dere eksamensoppgavene som har vært gitt i kurset. Vær oppmerksom på at denne eksamen kun har vært gitt to ganger tidligere. ¨ Eksamenstips

Jeg har laget en liten video med det jeg kaller eksamenstips. Her får dere litt informasjon om hvordan dere skal forholdere til en eksamen i matematikk.



Tilbake til innholdsfortegnelse

Nasjonal deleksamen 1. desember

Nasjonal deleksamen er noe som er bestemt politisk. Dette er en eksamen som er felles for alle som tar GLU1-7 og GLU5-10 utdanningen. Eksamen skal tas det semesteret brøkregning står på semesterplanen. Det vil for deres del si høsten 2016. Både utforming av oppgaver og sensurering blir gjort sentralt og faglærere ved HSN har ingen inflytelse på dette. Nasjonal deleksamen har vært avhold to gangen og oppgaver og sensorveiledning for de to eksamene finnere dere her: Her er en oppgave som dere også kan øve dere på. Siden disse oppgavene er gitt som innlevering til de som ikke går på GLU programmet er det ikke lagt ut fasit. Departementet har laget en delemneplan for nasjonal deleksamen. Den finner dere her I fjor laget også NOKUT noen eksempeloppgaver i tilknytning til utarbeidelsen av delemneplanen. Selv om eksemepeloppgaven ikke helt tilsvarer selve eksamen så inneholder den likevel oppgaver som kan være nyttig å se på frem mot nasjonal deleksamen. På deleksamen vil det være 20 delspørsmål. Merk her at spørsmål som i) og ii) regnes som to separate delspørsmål. Maks score på prøven blir dermed 40 poeng. I fjor (og antagelig i år) vil skalaen som brukes være:

A: 36 - 40 poeng
B: 31 - 35 poeng
C: 23 - 30 poeng
D: 18 - 22 poeng
E: 16 - 17 poeng
F:   0 - 15 poeng

Tilbake til innholdsfortegnelse
Prøveeksamen

For at dere skal få trening før eksamen den 24.oktober gir vi dere et tilbud om å gjennomføre en prøveeksamen. Den fungerer slik at dere finner et oppgavesett i lenken under. Denne skal i omfang og vanskelighetsgrad tilsvare eksamen som kommer 24. oktober. Dere bør gjøre denne under mest mulig like vilkår som selve eksamen. Med andre ord finner dere en plass der dere kan sitte i ro 4 timer og konstrere dere om eksamen. Bruk hjelpemidlene dere har til eksamen men ikke noe mer enn det. Dette for å få en test som er mest mulig reell. Vi retter gjerne prøveeksamen, men da må den leveres før 15. oktober. Dere kan levere den i papirutgave til oss eller legge den i en innleveringsmappe på fronter. Dere vil få tilbakemelding i løpet av et par dager. Det lages et løsningsforslag til prøveeksamen som også legges ut når fristen er gått ut. Vi minner om at dette er et frivillig tilbud, men vi oppforder alle til å gjøre prøveeksamen.

Tilbake til innholdsfortegnelse
Pensumoversikt

Hovedboken i kurset er Alfa. Den fåes kjøpt i de fleste bokhandlere og nettbutikkker. Det finnes også en bok med fasit og fullstendig løsning av mange av oppgavene i Alfa Vi kommer også til å bruke deler av veiledningsheftene fra Kimprosjektet. De kan dere laste ned fra siden min. Dere får info etterhvert med hva vi skal bruke fra disse heftene. Dere finner heftene her

Tilbake til innholdsfortegnelse
Obligatorisk oppgave

I kurset inngår det en obligatorisk oppgave. Den skal leveres inn innen 31.desember klokken 23.59, men det er nok lurt å begynne på oppgaven før nyttårsaften. Oppgaven er tredelt der del 1 er regneoppgaver, del 2 er en oppgave om figurtall sin plass i skolen og siste del er består i at dere skal lage en liten video. Selv om oppgaven inneholder en del ting som skal gjøres er den ikke så veldig omfattende. Les oppgaveteksten nøye og ta kontakt om det er ting dere lurer på. Lenker og info finner dere i oppgaveteksten.

Obligatorisk oppgave

Denne artikkelen av Vigdis Petersen fra Tangenten kan forøvrig være verdt å lese gjennom i forbindelse med del 2. Kopiene det er referert til fra andre bøker ligger på fronter.

Artikkel om figurtall av Vigdis Petersen

Tilbake til innholdsfortegnelse
Semesterplan

Nedenfor finner dere en semesterplanen.

Semesterplan (Oppdatert 20. september)

Denne er oppdatert 20. september ved at det er gjort justeringer på uke 39 og uke 41.

Tilbake til innholdsfortegnelse
Emneplan

Her er lenke til kursets emneplan

Emneplan MAT101

Tilbake til innholdsfortegnelse
Faglærere

Det er to faglærere som har ansvaret for undervisningen i kurset. Navn og kontaktinfo til faglærerne finner dere i oversikten under.

Faglærer epost Kontortelefon Mobil
Peer Andersen peer.andersen@hit.no 35026332 90525809
Ida Hakavik Braarud ida.h.braarud@hit.no 35026469 45225087


Tilbake til innholdsfortegnelse
Kalkulator

Dere vil ha behov for kalkulator til matematikkursene. Mange bruker mobilen til kalkulator, og det kan fungere i noen sammenhenger. På eksamen vil dere ikke kunne bruke mobilen og dere vil da være avhengig av en kalkulator. Dere bør derfor kjøpe dere en først som sist. Det finnes mange typer kalkulatorer på markedet. Dersom dere kun skal ta MAT101 og MAT102 kan dere klare dere med en enkel type. Den bør være litt mer avansert enn de aller enkleste som kun håndterer de fire regneartene. En godt alternativ er denne Dersom du skal gå videre med MAT103 og MAT104 neste år kan det være fornuftig å investere i en litt mer avansert kalkulator. Det finnes også her mange på markedet. Et mulig alterativ er denne Disse kalkulatorene kan du finne i mange butikker.

Tilbake til innholdsfortegnelse
Diskusjonsforum

Vi har opprettet et diskusjonsforum som kan brukes til faglige diskusjoner. Her er lenke til forumet

Diskusjonsforum

Tilbake til innholdsfortegnelse
Undervisning fra uke til uke

I oversikten under finner dere dokumenter, lenke til filmer, oppgaver etc som brukes i undervisningen i de forskjellige ukene. Tilbake til innholdsfortegnelse
Notater og opptak

I tabellen under finner dere lenke til notater og opptak fra undervisningen.

4
Uke Dato Notater Opptak Kommentarer
34 22. august Forelesningsnotater Del 1, Del 2, Del 3, Del 4 Del 1 er beklageligvis uten bilde
34 24. august Ingen undervisning Ingen undervisning Ingen undervisning
35 29. august Forelesningsnotater Del 1, Del 2, Del 3, Del 4
35 31. august Forelesningsnotater Del 1, Del 2
36 5. september Forelesningsnotater Del 1, Del 2, Del 3, Del 4
36 7. september Forelesningsnotater Del 1, Del 2
37 12. september Forelesningsnotater Del 1, Del 2, Del 3, Del 4
37 14. september Forelesningsnotater ---------- Det har dessverre skjedd en feil med opptaket
38 19. september Forelesningsnotater Del 1, Del 3, Del 4 Det skjedde dessverre en feil med opptaket for 2. time
38 21. september Forelesningsnotater Del 1 Hele opptaket er i del 1
39 26. september Forelesningsnotater Del 1, Del 2, Del 3
39 28. september Forelesningsnotater Del 1 Hele opptaket er i del 1.
40 3. oktober Forelesningsnotater Del 1, Del 2, Del 3, Del 4
40 5. oktober Forelesningsnotater Del 1
41 10. oktober Forelesningsnotater Del 1, Del 2, Del 3
41 12. oktober Forelesningsnotater Del 1
42 17. oktober Forelesningsnotater Del 1, Del 2, Del 3, Del 4
42 19. oktober Forelesningsnotater Del 1, Del 2
44 31. oktober Forelesningsnotater Del 1, Del 2, Del 3, Del 4
44 2. november Forelesningsnotater Del 1, Del 2
47 21. november Forelesningsnotater Del 1, Del 2, Del 3, Del 4
47 23. november Forelesningsnotater Del 1, Del 2, Del 3
48 28. november Forelesningsnotater Del 1, Del 2, Del 3 Del 4
48 30. november Forelesningsnotater Del 1, Del 2


Tilbake til innholdsfortegnelse
Programvare

Her vil dere finne oversikt over porgrammer som kan være aktuelle til bruk i matematikken. Siden vil bli oppdatert med mere programmer etterhvert.

SMART Notebook

Alle studenter ved Høgskolen i Sørøst-Norge har tilgang til Notebook som er programvaren som SMART Board bruker. Du kan laste ned programvaren her. Last ned versjon 16 og ikke 16.1 da 16.1 er litt ustabil Lisenskode finner dere i lenken under. Dere må logge dere på med brukernavnet og passordet som dere har som studenter. Lisenskoden må ikke distruberes til andre utenfor HSN systemet Jeg har laget en veiledning til Notebook Jeg har også laget en serie med videoer som viser hvordan Notebook kan brukes. Videoene finner dere i lenken under GeoGebra

GeoGebra er et program som er velegnet til bruk i arbeidet med funksjoner og Geometri. Programmet er gratis tilgjengelig for alle og kan lastes ned her. Jeg har laget to veiledninger om GeoGebra, en om hvordan GeoGebra kan brukes i arbeidet med funksjoner og en om hvordan GeoGebra kan anvendes i arbeidet med geometri. Tilbake til innholdsfortegnelse